Chicago, IL
59°
Partly Cloudy
6:08 am7:31 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph ENE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
61°F
61°F
61°F
63°F
63°F
TueWedThuFriSat
66°F / 61°F
68°F / 48°F
57°F / 46°F
54°F / 45°F
52°F / 41°F

Published 12 months ago

By Antonije Kovačević

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

Aleksa Milojević, student matematike iz Beograda, izabran je za studenta generacije Prinstonskog razreda 2023. Pre tri godine, Milojević je proglašen za najboljeg studenta u toj školskoj godini.

Ceremonija diplomiranja za 2023. održaće se na stadionu Prinston univerziteta u utorak, 30. maja. 

„Aleksini dodiplomski istraživački napori u matematičkoj oblasti kombinatorike sadrže rešenja za neke otvorene probleme na koje bi vodeći istraživači bili ponosni da su ih proizveli“, rekao je Piter Sarnak, profesor matematike na Prinstonu Eugene Higgins i profesor na Institutu za napredne studije.

Veliki broj nagrada

Kako se navodi u objavi press službe restižnog univerziteta, Milojević je osvojio nekoliko najprestižnijih nagrada Prinstona, uključujući nagradu stipendista klase 1939, dodeljenu junioru sa najvišim akademskim uspehom za sve prethodne radove; nagrada Andrev H. Brovn, koja se dodeljuje izuzetnim juniorima u matematici; nagrada Šapiro za akademsku izvrsnost (dva puta); i prva počasna nagrada brucoša, koja se dodeljuje dvojici studenata kao priznanje za izuzetan uspeh.ž

Napisao je tri rada, uključujući onaj koji je „u suštini rešio” nedavni problem koji su postavili Noga Alon i dva druga matematičara, rekao je Alon, profesor na Prinstonskom odseku za matematiku i Program primenjene i računarske matematike. Alon je takođe nadgledao Milojevićeve mlađe radove, za koje je rekao da su „pokazali impresivnu originalnost, nezavisnost i tehničku sposobnost“.

Rođendan na fakultetu u vreme korone

Tokom obraćanja javnosti u vidu saopštenja pr službe univerziteta, Milojević se prisetio incidenta sa prve godine kada je posle seminara kombinatorike postavio pitanje na koje govornik nije mogao da odgovori. Kasno te noći, dobio je imejl sa odgovorom od Alona, koji je bio na seminaru sa njim. Milojević je bio dirnut gestom. Pored lepih uspomena na odeljenje – posebno svakodnevnog ispijanja čaja u zajedničkoj prostoriji Fine sale – jedno živo sećanje je došlo iz proleća 2021, kada su se on i njegovi prijatelji tek vratili u kampus nakon prolaska lokdauna nakon korone.

Trpezarije su i dalje bile zatvorene, ali su njegovi prijatelji bili odlučni da proslave njegov rođendan. „Oni su kupili tortu, a mi smo je jeli napolju, za odvojenim stolovima“, priseća se Milojević. „Verovatno smo se smrzavali – bila je sredina marta, i sećam se da je bilo prilično hladno – ali to mi je veoma toplo sećanje.”, rekao je on.

Milojević je na Prinstonu pohađao i kurseve ruske književnosti, kao i istorije istočne Evrope. „Srbija nije daleko od Rusije“, rekao je on. „Neki delovi naše kulture su slični, a i religija je ista, tako da mi je bilo veoma interesantno da učim o istočnoj Evropi iz perspektive SAD.

Priznaje da je mogućnost da govori pred svojim kolegama diplomcima na Commencementu pomalo zastrašujuća. „S obzirom na to koliko je razred raznovrstan, veoma je teško obuhvatiti sve perspektive koje učenici imaju“, rekao je on.

Povratak u Evropu i veliki planovi

Za svoju diplomsku tezu Milojević je koristio drugu granu matematike, aritmetičku algebarsku geometriju, da bi napisao svoje izlaganje elementarnih dokaza Rimanove hipoteze za krive nad konačnim poljima. „Ovo je veoma zahtevna tema za studente i bio sam veoma impresioniran njegovim matematičkim talentom, uvidima i zrelim pristupom ovom projektu“, rekao je Sarnak, njegov savetnik. „On je na dobrom putu da napiše ono za šta sam siguran da će biti izvanredna teza, ona koja će se koristiti u budućim izložbama i postdiplomskim kursevima širom sveta.”, navodi se u saopštenju.

Nakon diplomiranja, Milojević će se uputiti na ETH Cirih, koji ima jedan od najistaknutijih matematičkih programa u svetu, da bi stekao doktorat u kombinatorici.

„Očigledno je na putu da postane vodeći svetski matematičar, učitelj i mentor“, rekao je Sarnak.

Izvor/Foto: Princeton University

PROČITAJTE JOŠ:

STIGLA KAZNA EVROLIGE: Kažnjeni Panter i Lesor, najgore prošao Jabusele, a izvukao se krivac za sve!

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

YOU MAY LIKE