Chicago
59°
Mostly Cloudy
5:15 am8:23 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 9mph N
Humidity: 63%
Pressure: 29.89"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
70/54°F
75/61°F
79/59°F

Published 1 month ago

By Antonije Kovačević

INTERVJU, DANICA CRNOGORČEVIĆ: Ponosim se time što me je vaspitao mitropolit Amfilohije! Evo kako je nastala pesma “Veseli se srpski rode” (VIDEO)

Danica Crnogorčević je najomiljenija pevačica tradicionalne muzike na Balkanu, žena koja svojim glasom pomera stene i policijske kordone, čije se pesme pevaju u svim prilikama i na svim mestima, čak i kod nas u Americi u kojoj nikada nije bila.

Njena pesma “Veseli se srpski rode” postala je svojevremeno himna borbe za svetinje u Crnoj Gori, a ona heroina narodnog pokreta koji je molitvom i litijama sprečio režim Mila Đukanovića da uz pomoć famoznog zakona oduzme crkve, manastire i imanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, tačnije Mitropoliji crnogorskoj.

U svojoj ispovesti našem uredniku Antoniju Kovačeviću Danica govori o svom životnom putu iz Ulcinja, preko Beograda, do Podgorice, o tome kako je nastala pesma koja ju je proslavila. a koju je napisao njen suprug, sveštenik Ivan Crnogorčević…O životu popadije, troje dece koju vaspitava u duhu pravoslavlja i četvrtom detetu koje je na putu.

Ona se podseća druženja sa svojim duhovnim ocem, blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem i zaostavštini slobode koju je ostavio Crnoj Gori, govori o tužbi zbog otpevane crnogorske himne, kao i o odlasku sa vlasti Mila Đukanovića, koja se u Crnoj Gori slavila uz njenu pesmu…

Pogledajte u celosti ekskluzivni intervju koji je Danica Crnogorčević dala za naš portal i Youtube kanal.

Nećete se pokajati…

AUTOR/VIDEO/FOTO: Antonije Kovačević

PROČITAJTE JOŠ:

SRBIJO, BUDI PONOSNA! Naš Aleksa je jedini dva puta biran za studenta godine na čuvenom Prinstonu!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom sveta zapratite naš Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom na OVAJ LINK!

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!