Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

VELIKA POČAST ZA MLADOG SRBINA: Aleksa student generacije na čuvenom Prinstonu!

Aleksa Milojević, student matematike iz Beograda, izabran je za studenta generacije Prinstonskog univerziteta, generacija 2023. Dok će Anabel Duval, studentkinja istorije iz Rajnbeka u Njujorku, održati pozdravno obraćanje na latinskom. Ovu odluku donela je Fakultetske komisije za ispite i staž Univerziteta Prinston.

Ceremonija diplomiranja za 2023. održaće se na stadionu Prinston u utorak, 30. maja. Očekuje se da će Aleksa Milojević i Anabel Duval održati svoje govore na svečanoj ceremoniji.

„Aleksini dodiplomski istraživački napori u matematičkoj oblasti kombinatorike sadrže rešenja za neke otvorene probleme na koje bi vodeći istraživači bili ponosni da su ih proizveli“, rekao je Piter Sarnak, profesor matematike na Prinstonu Judžin Higins i profesor na Institutu za napredne studije.

Dostignuća i nagrade

Milojević je osvojio nekoliko najprestižnijih nagrada Prinstona, uključujući nagradu stipendista klase 1939, dodeljenu junioru sa najvišim akademskim uspehom za sve prethodne radove; nagrada Endrju H. Braun, koja se dodeljuje izuzetnim juniorima u matematici; nagrada Šapiro za akademsku izvrsnost (dva puta); i prva počasna nagrada brucoša, koja se dodeljuje dvojici studenata kao priznanje za izuzetan uspeh.

Napisao je tri rada, uključujući onaj koji je „u suštini rešio” nedavni problem koji su postavili Noga Alon i dva druga matematičara, rekao je Alon, profesor na Prinstonskom odseku za matematiku i Program primenjene i računarske matematike. Alon je takođe nadgledao Milojevićeve mlađe radove, za koje je rekao da su „pokazali impresivnu originalnost, nezavisnost i tehničku sposobnost“.

Dok bi se neki naučnici mogli ljutiti na to što student dodiplomskog studija uspešno rešava pitanje, Milojević i Alon nastavljaju da imaju srdačan radni odnos.

Studentske uspomene

Milojević se prisetio incidenta sa prve godine kada je posle seminara kombinatorike postavio pitanje na koje govornik nije mogao da odgovori. Kasno te noći, dobio je imejl sa odgovorom od Alona, koji je bio na seminaru sa njim. Milojević je bio dirnut gestom: „Pitanje nije bilo njemu upućeno, ali je razmislio i hteo je da posegne da mi kaže odgovor. To je bilo veoma neočekivano i samo je pokazalo koliko je zainteresovan kako za podučavanje učenika, tako i za sama pitanja.”

Pored lepih uspomena na odeljenje – posebno svakodnevnog Matematičkog čaja u zajedničkoj prostoriji Fine sale – jedno živo sećanje je došlo iz proleća 2021, kada su se on i njegovi prijatelji tek vratili u kampus nakon gašenja COVID-19. Trpezarije su i dalje bile zatvorene, ali su njegovi prijatelji bili odlučni da proslave njegov rođendan. „Oni su kupili tortu, a mi smo je jeli napolju, za odvojenim stolovima“, priseća se Milojević. „Verovatno smo se smrzavali – bila je sredina marta, i sećam se da je bilo prilično hladno – ali to mi je veoma toplo sećanje.

Milojević je na Prinstonu pohađao i kurseve ruske književnosti i istorije istočne Evrope. „Srbija nije daleko od Rusije“, rekao je on. „Neki delovi naše kulture su slični, a i religija je ista, tako da mi je bilo veoma interesantno da učim o istočnoj Evropi iz perspektive SAD.

Priznaje da je mogućnost da govori pred svojim kolegama diplomcima na Commencementu pomalo zastrašujuća. „S obzirom na to koliko je razred raznovrstan, veoma je teško obuhvatiti sve perspektive koje učenici imaju“, rekao je on.

Ljubav prema matematici

Milojevićeva ljubav prema matematici seže još u detinjstvo. Njegov deda je bio nastavnik matematike, a roditelji su inženjeri. Isticao se na takmičenjima iz matematike kao student u Srbiji, osvajajući više medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, a učestvovao je u mnogim aktivnostima na Prinstonu, uključujući vođenje takmičenja iz matematike Univerziteta Prinston (PUMaC), jednog dana. – dugo takmičenje iz matematike za više od 500 učenika srednjih škola.

On voli da podučava druge. Milojević se seća trenutka kada se komšija mučio sa uvodnim časom matematike i tražio vršnjačkog mentora. Milojević je ponudio pomoć. Taj učenik je sada matematika i podučava mlađe učenike.

„Bilo je veoma zadovoljavajuće videti kako su se iz nekog ko nije siguran da zna matematiku transformisali u nekoga ko ne samo da želi da se bavi matematikom, već želi da to neguje i kod mlađih ljudi“, rekao je Milojević.

Planovi za budućnost

Za svoju diplomsku tezu Milojević je koristio drugu granu matematike, aritmetičku algebarsku geometriju, da bi napisao svoje izlaganje elementarnih dokaza Rimanove hipoteze za krive nad konačnim poljima. „Ovo je veoma zahtevna tema za studente i bio sam veoma impresioniran njegovim matematičkim talentom, uvidima i zrelim pristupom ovom projektu“, rekao je Sarnak, njegov savetnik. „On je na dobrom putu da napiše ono za šta sam siguran da će biti izvanredna teza, ona koja će se koristiti u budućim izložbama i postdiplomskim kursevima širom sveta.

Nakon diplomiranja, Milojević će se uputiti na ETH Cirih, koji ima jedan od najistaknutijih matematičkih programa u svetu, da bi stekao doktorat u kombinatorici.

„Očigledno je na putu da postane vodeći svetski matematičar, učitelj i mentor“, rekao je Sarnak.

PROČITAJTE VIŠE:

ZA SVE OBAVEZE U DOMOVINI: Student osnovao “Gastarbajter servis”, rešava dijaspori sve probleme u Srbiji!

SRPSKA DECA PONOVO PRVA NA SVETU: Studenti Ekonomskog fakulteta najbolje rešili studiju slučaja u Berlinu!

SRBIN SA SCENE “KARNEGI HOLA”: Dimitrije je u Ameriku došao kao siromašni student, a danas svira u najpoznatijim svetskim salama! (VIDEO)

Izvor: Princeton.edu
Foto: Princeton.edu

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!