Connect with us

Srbija

ZDRAVO KAO MONAŠKI ŽIVOT: Ovo jelo je posebno popularno na Hilandaru, a svako može da ga spremi!

Published

on

Ishrana je u Srednjem veku zavisila od mnogo faktora, pre svega od regiona, razvijenosti proizvodnje i društvene klase koja jelo konzumira.

Raznovrsnost biljaka i životinja, koje su upotrebljavane u svakodnevnoj ishrani, bio je znatno manji nego danas, kada na naš tanjir stižu sastojci sa svih kontinenata.

Tako je srednjovekovni čovek bio više okrenut prirodi – zemljoradni, voćarstu, lovu i ribolovu. Ipak, i pored divljači koja je tada bilam verovatno brojnija nego danas, osnovu ishrane 90 odsto populacije činile su žitarice i drugo povrće koje je bilo lako za uzgajanje u većim količinama.

Interesantno je to što uprkos iskonske težnje čoveka da živi što bolje, okosnicu gotovo svih nacionalnih kuhinja danas čine jela siromašnih.

Seljačka jela bila su jednostavna, ali po svemu sudeći, i vrlo ukusna, pa su se neka od njih održala sve do danas kada ih nazivamo “tradicionalnim srpskim jelima”.

Ipak, nisu samo sirotinjski recepti preživeli sud istorije. Brojni kuvari, koje su sačinjavali plemići i njihove sluge, preživeli su do naših vremena, kako u manastirima, tako i u muzejima.

U srpskom slučaju, značajan deo našeg kulinarskog nasleđa, sačuvan je u spisima manastira Hilandara. Ovi recepti i danas privlače pažnju, a neke od njih oživljavaju i u eskluzivnim restoranima nacionalne kuhinje.

Serbian Times otkriva vam jedno od najpopularnijih jela među monasima Hilandara, koje je izuzetno zdravo, ukusno i lako za pripremu!

VARIVO OD MLADOG BOBA I SOČIVA

Bob i sočivo su dve izuzetno hranjive mahunarke, koje su se u Srednjem veku gajile više nego pasulj, premda su izuzetno slične.

Sastojci: Pola kilograma mladog bobovog zrna, glavica crnog luka, dve kašike ulja, so, peršun, lovorov list, malo tucane suve paprike, pola kašike brašna.

Priprema: Na ulju zapržite sitno iseckan luk, zatim dodajte bob i dinstajte dok potpuno ne omekša. Dodajte so i začine, sipajte pola kašike brašna koje se razmuti u vodi, pa kuvajte još oko 15 minuta.

Na kraju možete dodati limunov sok i svež crveni luk i jelo poslužiti kao hladnu salatu.

Prijatno…

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement