Chicago, IL
63°
Fair
6:37 am5:30 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 15mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
61°F
59°F
52°F
50°F
48°F
ThuFriSatSunMon
50°F / 36°F
41°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 50°F

Published 3 years ago

By admin

1000 GODINA BIO NAJVEĆI MOST NA SVETU: U Srbiji se i dalje vide ostaci čuda cara Trajana! (FOTO, VIDEO)

Trajanov most, koji je spajao obale Dunava između današnjeg Kladova u Srbiji i Turnu Severina u Rumuniji, bio je dugačak više od kilometra, a titulu najvećeg svih vremena nosio je neverovatnih hiljadu godina!

U blizini današnjeg sela Kostolac kod Kladova, gde Dunav protiče kroz Đerdapsku klisuru, nalazio se Trajanov most. Spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju), dve granične provincije Rimskog carstva. Ovaj strateški izuzetno važan most, čak 1000 godina važio je za najduži most koji je ikad igde u svetu napravljen.

Izgrađen je po naredbi rimskog cara Marka Ulpija Nerve Trajana, poznatijeg kao car Trajan, a svečano je otvoren 105. godine nakon drugog pohoda Rimljana na Dačane.

Ostaci nosećih stubova Trajanovog mosta u Srbiji / Wikimedia Creative Commons

Car Trajan je početkom drugog veka naredio da se izgradi put kroz Đerdapsku klisuru i most do tada neviđenih razmera. Njegov glavni cilj bio je da premosti Dunav i svoje trupe prebaci na levu obalu reke, koju su kontrolisali Dačani. Podatke o mostu, njegovom izgledu i gradnji zapisali su sam arhitekta, kao i istoričari Dion Kasije i Polibije, pa čak i pesnik iz Vizantije Kekes.

Istoričari navode da je povod za izgradnju mosta navodno bila Trajanova izjava, nakon što je preuzeo vlast 98. godine: „Biću poštovan kada Dakiju učinim rimskom provincijom i kada Dunav i Eufrat pređem preko mosta.“

Trajan je pažljivo izabrano mesto na kojem je trebalo premostiti Dunav. Odabrana je lokacija na kojoj je reka plića, dno peskovito, a Dunav mirniji. Tehnički gledano, jedna od genijalnih ideja bila je i da se iskoristi blizina ostrva Šimijan, koje je poslužilo graditeljima da pomoću njega pregrade Dunav prvo u jedan, a potom u drugi rukavac, i tako jednostavnije naprave ovu neverovatnu građevinu. Većina stubova je samim tim izgrađena na suvom.

Segment Trajanovog stuba u Rimu, na kojem je u pozadini prigazan carev most na Dunavu / Wikimedia Creative Commons

Most je izgrađen od kamena, imao je lukove visoko iznad vode i 20 stubova i portale na pristupu sa obe strane. Koliko je bila impozantna ta građevina, možda najbolje ilustruje podatak da su stubovi imali dimenzije od 18-19 sa 33-34 metra, a pride su bili i napravljeni sa oštrim uglovima kako bi se smanjio pritisak ogromne količine vode na most. Širina mosta iznosila je 14,5, a razmak između stubova 55 metara.

Izgled mu je uklesan mnogo godina kasnije na Trajanovom stubu u Rimu.

Dužina mosta iznosila je 1.097,5 metara, a bio je širok neverovatnih 800 metara. Projektovao ga je najveći arhitekta toga doba – Apolodor iz Damaska – zbog čega spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva. Gradnja je trajala dve godine, od 103 – 105.

Tabula Trajana / Wikimedia Creative Commons

Nakon izgradnje Trajan je naredio da se u stenu iznad puta ukleše natpis:

“Imperator Cezar, božanskog Nerve sin, Nerva Trajan Avgustus Germanik, vrhovni sveštenik, zastupnik naroda po četvrti put, otac domovine, konzul po četvrti put, savladavši planinsko i dunavsko stenje, sagradio je ovaj put.”

Most je porušen dva veka kasnije po naređenju cara Aurelijana (270-275) kada su Rimljani pod navalom varvarskih plemena morali da napuste tadašnju provinciju Dakiju i spreče dalji upad varvara u rimsku teritoriju. Drugi izvori govore da je porušen 20 godina nakon izgrdanje po naređenju cara Hadrijana (117-138), što je manje verovatno jer su Rimljani još vladali Dakijom, a neki, opet, veruju da se raspao mnogo kasnije, pod uticajem vode.

Trajanov most nalazio se u Đerdapskoj klisuri, poznatoj od antike i kao Gvozdena kapija / Wikimedia Creative Commons

Ostaci prvih stubova na obe strane, tj. 12 koliko ih je sačuvano, i danas se mogu videti na obalama Dunava. Ostale stubove odnela je voda, a dva stuba 1906. godine Međunarodna komisija za Dunav odlučila je da uništi jer su ometali navigaciju. Svakako, ovih 12 ostaju da svedoče o monumentalnom čudu koje je na tlu današnje Srbije postojalo pre više od gotovo 2000 godina.

Pogledajte ovu čudesnu VIDEO rekonstrukciju Trajanovog mosta:

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE