Connect with us

Srbija

1000 GODINA BIO JE NAJVEĆI MOST NA SVETU: Čudo cara Trajana nalazilo se u Srbiji, a njegovi ostaci i danas postoje! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Trajanov most, koji je spajao obale Dunava između današnjeg Kladova u Srbiji i Turnu Severina u Rumuniji, bio je dugačak više od kilometra, a titulu najvećeg svih vremena nosio je neverovatnih hiljadu godina!

U blizini današnjeg sela Kostolac kod Kladova, gde Dunav protiče kroz Đerdapsku klisuru, nalazio se Trajanov most. Spajao je Gornju Meziju i Dakiju (današnju Srbiju i Rumuniju), dve granične provincije Rimskog carstva. Ovaj strateški izuzetno važan most, čak 1000 godina važio je za najduži most koji je ikad igde u svetu napravljen.

Emperor TRAJAN (53 – 117 AD)Reconstruction made by History in 3D"My main point: to seek self-respect not through fear…

Geplaatst door History in 3D op Vrijdag 17 april 2020
Rekonstrukcija lica cara Trajana napravljena prema originalnoj statui

Izgrađen je po naredbi rimskog cara Marka Ulpija Nerve Trajana, poznatijeg kao car Trajan, a svečano je otvoren 105. godine nakon drugog pohoda Rimljana na Dačane.

Car Trajan je početkom drugog veka naredio da se izgradi put kroz Đerdapsku klisuru i most do tada neviđenih razmera. Njegov glavni cilj bio je da premosti Dunav i svoje trupe prebaci na levu obalu reke, koju su kontrolisali Dačani. Podatke o mostu, njegovom izgledu i gradnji zapisali su sam arhitekta, kao i istoričari Dion Kasije i Polibije, pa čak i pesnik iz Vizantije Kekes.

Ostaci nosećih stubova Trajanovog mosta u Srbiji / Wikimedia Creative Commons

Istoričari navode da je povod za izgradnju mosta navodno bila Trajanova izjava, nakon što je preuzeo vlast 98. godine: „Biću poštovan kada Dakiju učinim rimskom provincijom i kada Dunav i Eufrat pređem preko mosta.“

Trajan je pažljivo izabrano mesto na kojem je trebalo premostiti Dunav. Odabrana je lokacija na kojoj je reka plića, dno peskovito, a Dunav mirniji. Tehnički gledano, jedna od genijalnih ideja bila je i da se iskoristi blizina ostrva Šimijan, koje je poslužilo graditeljima da pomoću njega pregrade Dunav prvo u jedan, a potom u drugi rukavac, i tako jednostavnije naprave ovu neverovatnu građevinu. Većina stubova je samim tim izgrađena na suvom.

Segment Trajanovog stuba u Rimu, na kojem je u pozadini prigazan carev most na Dunavu / Wikimedia Creative Commons

Most je izgrađen od kamena, imao je lukove visoko iznad vode i 20 stubova i portale na pristupu sa obe strane. Koliko je bila impozantna ta građevina, možda najbolje ilustruje podatak da su stubovi imali dimenzije od 18-19 sa 33-34 metra, a pride su bili i napravljeni sa oštrim uglovima kako bi se smanjio pritisak ogromne količine vode na most. Širina mosta iznosila je 14,5, a razmak između stubova 55 metara.

Izgled mu je uklesan mnogo godina kasnije na Trajanovom stubu u Rimu.

Column of Trajan, Rome.Video: https://youtu.be/kS-BOVg0IYUReconstruction made by History in 3D 4 days till the Big Rome surprise!#Romein3D #bigromesurprise

Geplaatst door History in 3D op Donderdag 11 juni 2020
3D Rekonstrukcija Trajanovog stuba i okoline

Dužina mosta iznosila je 1.097,5 metara, a bio je širok neverovatnih 800 metara. Projektovao ga je najveći arhitekta toga doba – Apolodor iz Damaska – zbog čega spada u red najznačajnih dela rimskog građevinarstva. Gradnja je trajala dve godine, od 103 – 105.

Nakon izgradnje Trajan je naredio da se u stenu iznad puta ukleše natpis:

Tabula Trajana / Wikimedia Creative Commons

“Imperator Cezar, božanskog Nerve sin, Nerva Trajan Avgustus Germanik, vrhovni sveštenik, zastupnik naroda po četvrti put, otac domovine, konzul po četvrti put, savladavši planinsko i dunavsko stenje, sagradio je ovaj put.”

Most je porušen dva veka kasnije po naređenju cara Aurelijana (270-275) kada su Rimljani pod navalom varvarskih plemena morali da napuste tadašnju provinciju Dakiju i spreče dalji upad varvara u rimsku teritoriju. Drugi izvori govore da je porušen 20 godina nakon izgrdanje po naređenju cara Hadrijana (117-138), što je manje verovatno jer su Rimljani još vladali Dakijom, a neki, opet, veruju da se raspao mnogo kasnije, pod uticajem vode.

Trajanov most nalazio se u Đerdapskoj klisuri, poznatoj od antike i kao Gvozdena kapija / Wikimedia Creative Commons

Ostaci prvih stubova na obe strane, tj. 12 koliko ih je sačuvano, i danas se mogu videti na obalama Dunava. Ostale stubove odnela je voda, a dva stuba 1906. godine Međunarodna komisija za Dunav odlučila je da uništi jer su ometali navigaciju. Svakako, ovih 12 ostaju da svedoče o monumentalnom čudu koje je na tlu današnje Srbije postojalo pre više od gotovo 2000 godina.

Pogledajte ovu čudesnu VIDEO rekonstrukciju Trajanovog mosta:

Izvor: Serbian Times
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement