Connect with us

aktuelno

POSTIGNUT DOGOVOR CRKVE I DRŽAVE: Uskršnje liturgije u nedelju bez vernika

Published

on

Hramovi će u nedelju, kada se obeležava pravoslavni Uskrs, ipak ostati prazni. To je rezultat dogovora predsednika Aleksandra Vučića i srpskog patrijarha Irineja.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a u zajedničkom saopštenju izdatom nakon razgovora, navedeno je da Vučić razume potrebu crkve i naroda da proslave najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali da neće biti ukidana zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika. Dodaje se da je patrijarh Irinej rekao da je Crkva i do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

VLADIKA LONGIN: Za ovaj praznik nećemo se gledati oči u oči, ali to nas neće sprečiti da proslavimo Uskrs i pobedu života nad smrću! (VIDEO)

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je tokom razgovora istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod “brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh”.

Ipak, navodi, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, “nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa”.

ZABRANA KRETANJA NIKAD DUŽA; Od petka u 17h do utorka u 5h

Kako se dodaje, patrijarh Irinej je primetio da su “nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države”.

“SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji”, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

“Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda, predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse!”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Inače, Vučić je ranije rekao da će zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika biti od petka u 17h do utorka u 5h. To će biti najduža zabrana kretanja od uvođenja vanrednog stanja i trajaće 84 časa.

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik. Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

IZVOR: N1 FOTO: Predsedništvo Srbije

Advertisement