Connect with us

događaji

VLADIKA LONGIN: Za ovaj praznik nećemo se gledati oči u oči, ali to nas neće sprečiti da proslavimo Uskrs i pobedu života nad smrću! (VIDEO)

Published

on

Njegovo preosveštenstvo episkop Longin obratio se vaskršnjom porukom vernicima SPC u Eparhiji novogračaničkoj i srednjozapadnoameričkoj i celoj Americi.

U toj poruci episkom Longin je, pored ostalog, biranim rečima naglasio da za predstojeći praznik neće biti okupljanja vernika u našim crkvama.

Kako Serbian Times saznaje, direktan prenos liturgija u hramovima naših biće organizovan pojedinačno, preko Facebook kanala crkava i manastira u sve tri Eparhije u SAD – novogračaničkoj i srednjozapadnoameričkoj, zapadno američkoj i istočnoemeričkoj.

Vaskršnju poruku episkopa Longina objavljujemo u celosti:

Časni oci, braćo i sestre, dragi eparhioti, čestitam Vam nastupajući praznik svetog Hristovog vaskrsenja, naš Vaskrs, molim se gospodu za zdravlje i bezbednost svih Vas.

Spremajući se ove godine da proslavimo ovaj jedinstveni jedinstveni događaj u istoriji celoga sveta, vaskrsenje Hristovo, naša pažnja je, na žalost, morala da bude usmerena i na epidemiju bolesti i virusa.

Žao nam je što ove godine za ovaj praznik nećemo moći da se gledamo lično, licem u lice, oči u oči.

No u ove dane i praznike četrdesetice i Velikog posta, dane posebne i pojačane brige za dušu i za telo, Hristova, gospodnja pobeda nad smrću još jasnije naglašava centralnu istinu naše vere, koja teši i hrabri naša srca, i daje nam snagu da idemo napred.

Istina o pobedi života nad smrću, istina o vaskrsenju, zrači u našim srcima i, kao što je rekao Sveti Jovan Hrizostom na liturgiji: “Hristos voskrese, život caruje, i niko ne ostade u grobu!”

Zato i mi, iako smo okovani ovom epidemijom, strahom i bolešću, možemo sa radošću da pozdravimo jedni druge, da čestitamo praznik, da nam se pashalna radost useli u srca i da nam je niko ne oduzme

Hristos voskrese!

Da podsetimo, prethodnih dana se u Srbiji vodila velika polemika oko toga da li Uskršnjim liturgijama treba da prisustvuju vernici koji to žele. Naročito posle najave vladike bačkog Irineje Bulovića da će Srpska pravoslavna crkva tražiti od države da za potrebe tih vernika i sveštenstva ukine policijski čas u nedelju između 5-10 sati ujutru.

U Sjedinjenim Američkim Državama i državi Ilinois, u kojoj je i sedište Eparhije novogračaničke i srednjozapadnoameričke, trenutno je na snazi Stanje uzbune (State of emergency) koje podrazumeva i zabranu okupljanja građana bilo kojim povodima, pa i verskim, čemu se prilagodila i naša crkva na ovim prostorima.

Tekst: Antonije Kovačević Foto&Video: Printscreen/Eparhija novogračanička i srdenmjezapadnioamerička

Advertisement