Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

BRAVO, MILICE! Gimnazijalka iz Kikinde osvojila 2 zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u Turskoj! (FOTO)

Polaznica Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ i učenica druge godine Gimnazije, Milica Tomić, osvojila je dve zlatne medalje iz oblasti fizike (najbolja prezentacija naučnog rada i najbolji poster) na Svetskom takmičenju u istraživačkim radovima iz prirodnih nauka – ICYS 2024, koje je održano u turskom gradu Izmiru. Na ovom takmičenju su nastupili mladi naučnici iz čitavog sveta, a komisiju su činili profesori iz Rusije, Turske, Mađarske i Indonezije.

Priliku da učestvuje na ovom takmičenju Milica je stekla tako što je osvojila prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova u oblasti fizike, a naziv njenog rada je Aproksimacija makroseizmičkog intenziteta i ubrzanja tla na kartama seizmičkog hazarda. Pored Milice, na ovom prestižnom takmičenju učestvovalo je još šestoro učenika iz Srbije, mahom iz Beograda. Milica Tomić je već tri godine polaznica Regionalnog centra za talente Dušan Vasiljev gde joj je mentorka Marija Popović.

-Milica je izuzetno svestrana i uporna, a njen nastavnik sam još od osnovne škole. Kada se bavite ovako ozbiljnim istraživanjem uglavnom nemate vremena za nešto drugo, međutim, Milica je išla i na druga takmičenja ove godine i učestvovala na raznimmanifestacijama koje je škola organizovala. Važno je i što ima izgrađene socijalne veštine, bez kojih ne bi uspela da dosegne ovaj uspeh – istakla je mentorka Marija Popović.

PROČITAJTE VIŠE:

ONE SU PONOS SRBIJE: Učenice Matematičke gimnazije osvojile 4 medalje na Olimpijadi u Gruziji!

NEVEROVATAN IZUM NIŠKIH ĐAKA: Napravili dodatak koji sve naočare pretvara u pametne!

PONOS SRBIJE: Učenici Matematičke gimnazije osvojili sedam medalja u Kazahstanu, bronza i u košarkaškom turniru!

Izvor: Amiradio.rs
Foto: Amiradio.rs

YOU MAY LIKE