Chicago
10°
Cloudy
7:00 am5:07 pm CST
Feels like: 3°F
Wind: 4mph W
Humidity: 40%
Pressure: 30.63"Hg
UV index: 0
SatSunMon
39/34°F
37/27°F
43/39°F

Published 2 years ago

By admin

DVA POLICAJCA UPUCANA U NEREDIMA: Protesti u SAD zbog odluke suda o slučaju Brijane Tejlor! (FOTO, VIDEO)

Velika porota u Luivilu u Kentakiju optužila je bivšeg policajca za bezobzirno ugrožavanje života u slučaju ubistva crnkinje Brijane Tejlor, zdravstvene radnice, u policijskoj raciji u martu, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji, i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije pre nego što otvore vatru.

U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za “bezobzirno ugrožavanje života”, pošto su meci koje je ispalio završili u susednom stanu i ugrozili život tri osobe. Ako bude osuđen, preti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Henkison je bio u raciji sa dvojicom kolega, kada su upali u stan 26-godišnje Brijane Tejlor i ubili je na očigled njenog momka.

Nijedan od policajaca nije optužen za ubistvo same Brijane Tejlor, zbog čega su okupljeni građani, kada su čuli odluku suda, izrazili nezadovoljstsvo i frustriranost što velika porota nije učinila više da kazni ubistvo. Ubrzo posle saopštenja odluke, došlo je do okršaja građana i policije, i uhapšeno je nekoliko osoba.

U centru Luivila protestovale su stotine demonstranata koji su pozvali građane da izađu na ulice. Na snimcima lokalnih televizija videla se policija u specijalnoj opremi i sa štitovima za lice.

Guverner Kentakija, demokrata Endi Bešir, rekao je da je odobrio “ograničeno” raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde koji bi trebalo da obezbeđuju “ključnu infrastrukturu”, uključujući i bolnice.

Novinar Asošijeted presa preneo je da su pripadnici Nacionalne garde u centru Luivila, gde su raspoređena i oklopna vozila.

Policija u Luivilu saopštila je da je jedan policajac pogođen iz vatrenog oružja za vreme protesta zbog izostanka direktne optužnice protiv policajaca umešanih u smrt Brijane Tejlor. U saopštenju nisu navedeni detalji o stanju ranjenog policajca niti okolnostima pucnjave.

Protesti u drugim gradovima

Brojni pripadnici pokreta Black Lives Matter (BLM), nezadovoljni odlukom porote da ne podigne direktno optužnicu za ubistvo Brijane Tejlor, okupili su se na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije. U glavnom gradu Amerike, demonstranti su se okupili kod parka Lafajet ispred Bele kuće.

Bendžamin Kramp, advokat za građanska prava koji zastupa porodicu Tejlor, rekao je da je “nečuveno” što protiv policajaca nije podignuta krivična optužnica za izazivanje Brijanine smrti.

U međuvremenu, guverner je zatražio od glavnog državnog tužioca Danijela Kamerona da na internetu objavi sve dokaze i činjenice, koji mogu biti objavljeni, a da to ne utiče na optužnicu.

“Oni koji su nezadovoljni, povređeni, zaslužuju da znaju više. Zaslužuju da sami vide činjenice”, poručio je Bešir.

Smrt Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je belački policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta i ekspanziju pokreta BLM širom zemlje.

U očekivanju odluke suda, gomile ljudi okupile su se oko parka na trgu Džeferson u Luivilu.

Nakon što je odluka o podizanju optužnice objavljena, gradonačelnik Luivila Greg Fišer objavio je uvođenje trodnevnog policijskog časa, koji će počinjati u 9 uveče. Građani koji idu na posao ili kod lekara biće izuzeti zabrane.

“Pozivam sve da izaberu mirni, zakonit protest”, poručio je gradonačelnik Fišer, koji je belac i demokata. “Ovo je, očigledno, važan trenutak za naš grad. Želimo da mislimo na svoju decu i unuke i uradimo ovo kako treba.”

U maju, Luivil je zabranio policajcima da koriste sudske naloge koji im dozvoljavaju da vrše racije bez kucanja, odnosno prethodnog upozorenja.

U junu, policija Luivila je otpustila detektiva Henksinsona. Šef policije Robert Šreder, koji 1. oktobra odlazi u penziju, napisao je u obrazloženju odluke o otkazu da je Henkison “ispoljio ekstremnu ravnodušnost prema vrednost ljudskog života” kada je “nesmotreno i na slepo ispalio 10 metaka unutar kuće Brijane Tejlor.”

Druga dvojica policajaca koji su takođe pucali unutar njenog stana su raspoređena na administrativne dužnosti i protiv njih nisu podignute optužnice.

Policija u Luivilu dobila je sudski nalog da uđe u stan Brijane Tejlor u okviru istrage o grupi krijumčara narkotika u drugoj kući u Luivilu. Policajci su rekli sudiji da veruju da je jedan od muškaraca osumnjičen za prodaju droge koristio stan Brijane Tejelor za prijem pakovanja narkotika. Tejlor se ranije zabavljala sa osumnjičenim dilerom droge ali je, prema izjavama članova njene porodice, prekinula veze sa njim.

Ona i njen dečko Kenet Voker su ležali u krevetu kada je policija probila vrata njenog stana malo posle ponoći. Plašeći se provalnika, Voker je pucao iz svog pištolja, I ranio u butinu policajaca Džonatana Metinglija, stoji u policijskom izveštaju. Metingli, Henkinson i detektiv Majls Kozgrov su počeli da pucaju iz svojih pištolja. Pet metaka je pogodilo Brijanu Tejlor.

Voker je optužen za pokušaj ubistva. Njegov advokat kaže da postoje dokazi da je metak u Metinglijevoj butini ispalio jedan od njegovih kolega, a ne Voker.

Slike Brijane Tejlor postale su poznati prizor na svakodnevnim protestima protiv policijskog nasilja u gradovima širom Amerike. Prošlog meseca, uticajna glumica i TV zvezda Opra Vinfri je fotografiju Tejlor stavila na naslovnu stranicu svog popularnog magazina O, i pozvala da na sudski process protiv policajaca koji su je ubili.

Luivil je pristao da plati odštetu od 12 miliona dolara porodici Tejlor da bi postigli nagodbu u sudskom slučaju, objavio je ranije ovog meseca gradonačelnik Fišer.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg QuickTake: Now

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREDRAG SVE ODUŠEVIO DUHOVITIM PESMAMA: Mladi Trebinjac piše poeziju, svira gusle, jaše konje i poručuje: U selu je spas! (VIDEO)