Connect with us

Uncategorized

VEČNA RELIKVIJA IZ SVETE ZEMLJE: Ova porodica već 700 godina tetovira hodočasnike! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Porodica Razuk već sedam vekova tetovira verske hodočasnike koji posećuju hrišćanske svetinje na Bliskom Istoku.

Od Srednjeg veka, pa sve do danas, u Starom gradu Jerusalimu možete doći ‘u posed’ jedinstvene istorijske relikvije – do rada jedinog preostalog salona tetovaža za hodočasnike – Razzouk Ink.

To je mesto gde se drevni artefakti susreću sa savremenim mašinama, a bogata istorija se prepliće se sa modernom tehnologijom.

Smešten na ulazu u stari grad, iz pravca Jafa kapije, nalazi se maleni salon, sa ogromnim znakom: “Tetovaže sa nasleđem, od 1300. godine”.

Već 700 godina porodica Razuk tetovira verske simbole. Poreklom Kopti, odnosno egipatski hrišćani, naselili su se u Jerusalimu pre četiri generacije, gde su doneli svoj stil tetoviranja, zanat koji je ova porodica izučila vekovima ranije u Egiptu, gde gotovo svi hrišćani nose verske tetovaže.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu / Pixabay

Verske tetovaže prvi put se pominju u 8. veku u Egiptu i u 6. veku u Svetoj zemlji, gde je Prokopije iz Gaze pisao o tetoviranim hrišćanima koji nose crteže krstova i natpise Hristovog imena. Tetovaže su služile kao oblik identifikacije autohtonih hrišćana na Bliskom Istoku i u Egiptu. Kasnije, kako su vernici dolazili u Svetu zemlju na hodočašće, praksa se proširila da bi se ovim putnicima pružili trajni dokazi o njihovoj posvećenosti veri.

Salon Razzouk Ink predstavlja jedinstven spoj antičkog karaktera i modernosti. Kroz kamenom poplačan ulaz, stiže se do sterilna sale za tetoviranje, skrivene iza drevnog zisa. U ‘muzejskom delu’ čuvaju se porodične starine i fotografije koje pružaju uvid u porodičnu prošlost.

Porodično predanje datira prvo učešće u ritualu tetoviranja negde oko 1300. godine.

“Moji preci su uvek bili u vezi sa crkvom, su verovatno odatle pokupili ovu praksu“, kaže Vasim Razuk, trenutno glavni tatu majstor u porodici.

Izveštaji hodočasnika iz kasnog 16. veka pružaju uvid u kulturu tetovaža iz tog doba i u to kako su majstori poput Razukovih tada tetovirali tada – iglama za šivenje uvezanim sa drvenom drškom.

Verski simboli koje tetovira Razzouk Ink / Printscreen YouTube / AP Archive

Takvi zapisi govore o crtežima koji su kasnije postali glavne hodočasničke tetovaže, poput jerusalimskog krsta – motiva koji se sastoji od centralnog simbola sa jednakim kracima i četiri manje verzije na bokovima – ali i drugim motivima kao što su crteži Hrista i još mnogo toga.

Sveobuhvatan opis stare istorijske tehnike potiče od prečasnog Henrija Maundrela, kapelana kancelarije engleske kompanije Levant u Alepu, u Siriji. Godine 1697, dan uoči Uskrsa, bio je svedok tetoviranja grupe hrišćanskih hodočasnika u Jerusalimu, koji su putovali s njim.

Maundrel piše kako tatu majstori imaju kalupe figura u drvetu, koje prvo otisnu na ruku prahom od uglja. Zatim uzimaju dve spojene igle i umačući ih često u mastilo, prave s njima male ubode po svim linijama slike koju su oslikali.

Nakon izraelskog rata za nezavisnost 1947. godine, mnogi Palestinci pobegli su iz svojih domova, zajedno sa koptskim hrišćanima poput Razuka, a većina je prebegla ​​u susedni Jordan. Upravo tada je tetoviranje hodočasnika postalo umiruća umetnost. Nakon zahlađenja sukoba, Razoukovi su se vratili u Jerusalim, gde su postali primarni čuvari ovog zanata.

Vasim koji danas vodi salon, posao je preuzeo od svog oca, a obogatio ga je i novim stilovima i tehnikama, modernom tehnologijom i savremenim zdravstvenim i bezbednosnim standardima.

Vasim Razuk tetovira mušteriju / Printscreen YouTube / AP Archive

Iako je proširio poslovanje i izvan tradicionalnih hodočasničkih tetovaža, Vasimov zaštitni znak je i dalje ova drevna umetnička relikvija.

Supruga Gabrijela mu se pridružila i oni rade rame uz rame. Porodica se nada da će barem jedno od njihove dece krenuti njihovim stopama, ali izgleda da nisu skloni da vrše pritisak na bilo koga od njih, što je dokaz njihove vere u moć baštine i poziv na službu koji će se verovatno pojaviti sam od sebe.

Na stranu savremeni dizajn, hodočasničke tetovaže su ono što primorava ljude da pređu stotine, pa i hiljade kilometara do Razuk salona. Nigde drugde na planeti ne može se dobiti tradicionalni hrišćanski dizajn izveden iz šablonskih blokova takve davnine (neki praktičari postoje u Kairu, ali im nedostaje duboka porodična istorija Razuka i kolekcija proverenih artefakata).

Vasim je razvio nove tehnike za brže i bolje upisivanje tradicionalnih hodočasničkih tetovaža. Počinje trljanjem bloka matrice ljubičastim mastilom sa karbonskog papira – prenosnog medija koji decenijama koriste savremeni tetovažeri, ali pre Vasimove inovacije, nikada korišćen za hodočasničke marke.

Drevni šabloni za tetoviranje u salonu Razzouk Ink / Printscreen YouTube / AP Archive

Ovo nudi značajnu prednost u odnosu na prethodne tehnike, kojima bi se blok umočio u mastilo ili ugalj u prahu.

Iako je Vasimov deda Jakub pionir u upotrebi mašina za hodočasničke tetovaže, Vasim je usavršio tehniku kojom se postiže izgled koji imitira kako blokovi izgledaju kada se štampaju na papiru – upisuje prvi prolaz preko linija šablona, a zatim se vraća nazad i povlači svaku liniju, dodajući grafičku težinu i osiguravajući podebljani crni motiv vidljiv iz daljine.

U 21. veku tetovaže su postale toliko uobičajene, da nije neobično da neko uradi tetovažu kao suvenir sa putovanja. Međutim Razzouk Ink nudi zaista jedinstveno iskustvo – vezu sa stotinama godina istorije, umetničku mešavinu sećanja i tradicije.

Izvor: Atlas Obscura
Foto: Printscreen YouTube / The Crew

Advertisement