Chicago
86°
Partly Cloudy
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.03"Hg
UV index: 8
FriSatSun
79/61°F
79/61°F
77/61°F

Published 4 years ago

By Vera

SRPSKI ZVANIČNI JEZIK U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI: Jedna učiteljica zaslužna je za to

Srpski je jedan od zvaničnih jezika u Južnoafričkoj Republici. Za ovu neobičnu činjenicu zaslužna je, pre svega, Violeta Pavlović Marinović, učiteljica škole “Sveti Sava” u Johanesburgu, jedinoj srpskoj školi na jugu Afrike, koja tamo radi već 10 godina.

Južni region afričkog kontinenta Srbi naseljavaju još od kraja 18. veka, a migracioni talas osamdesetih i devedesetih godina 20. veka u Južnoafričku Republiku je doveo veliki broj visoko obrazovanih srpskih državljana. Danas ovu afričku državu naseljava oko 20.000 naših ljudi, među kojima svaki drugi živi u Johanesburgu, gradu poznatom i pod nazivom “Džozi”, što znači “Zlatni grad”.

Da bi održavali redovnu nastavu, škola “Sveti Sava” u Johanesburgu koristi prostorije Srpske pravoslavne crkve, a udžbenike za osnovnu školu nabavljaju preko Ministarstva prosvete i Kancelarije za dijasporu republike Srbije.

CILJ – SAČUVATI SRPSKI JEZIK

“Škola radi već 10 godina, a od 2015. godine postoji i novo odeljenje u Pretoriji. Ove godine imamo 25 učenika. Naša misija je da se deca ne asimiluju sa domaćim stanovništvom i da se sačuva srpski jezik. Oni su naši ambasadori u svojim školama, a ono što nam je takođe cilj jeste da se naš jezik i kultura predstave na najbolji način,” ispričala je Violeta Pavlović Marinović u Jutarnjem programu RTS-a.

TRUD SE ISPLATIO: Učiteljica Violeta Pavlović Marinović sa patrijarhom Irinejem

Iako Srbiju u Južnoj Africi često mešaju sa Sibirom(Sibiria), pa i nekadašnjom Čehoslovačkom, sada je to sve ređe slučaj upravo zbog škole “Sveti Sava” po kojoj se Srbija i srpski jezik prepoznaju. Najteže je bilo da se naš nastavni program implementira u školski sistem Južnoafričke republike, pošto se tamo razlikuje i sistem ocenjivanja i od početka školovanja se polažu ispiti u dva roka tokom školske godine od januara do decembra.

“Kada naša deca završe srednju školu u Južnoj Africi, polažu srpski jezik na maturi, a njima ta ocena povećava prosek i olakšava prohodnost do izabranog fakulteta.”

A ni rad na tome da srpski postane i zvanični jezik, jedan od desetak u Južnoj Africi, nije bio ništa manji izazov.

UČENICI “SVETOG SAVE”: Škola u Johanesburgu ima 25 učenika

“Projekat je trajao tri godine. Bilo je potrebno da se uradi standardizacija jezika i da se prilagodi školskom sistemu. U saradnji sa našom ambasadom uspeli smo da registrujemo srpski jezik i sa IEB, nezavisnom internacionalnom agencijom, tako da naša deca kada završe srednju školu u Južnoj Africi i polažu srpski jezik na maturi, njima ta ocena povećava prosek i olakšava prohodnost do izabranog fakulteta”, priča učiteljica.

MUKE S PADEŽIMA

Ona objašnjava i kako izgleda rad u srednjoj školi na srpskom jeziku.

“Osmislila sam to na sledeći način: kao što učenici polažu predmete na engleskom jeziku, isto tako imaju ispit i na srpskom, samo u smanjenom obimu. Sama nabavljam materijal. Najveći problem im predstavlja gramatika i to zbog padeža, ali deca vole što uče srpski jezik i koriste ga u međusobnoj komunikaciji. Za sve ovo zaslužni su i roditelji dece koji pružaju podršku i bez kojih ništa ne bismo uspeli”, kazala je ona.

PATRIJARH U POSETI: Škola “Sveti Sava” koristi prostorije Srpske pravoslavne crkve

“Pozvali su me u Ministarstvo prosvete u Johanesburgu da mi saopšte kako sve mora da padne u vodu, jer je objavljena vest da je ozvaničen i osmi padež. Bacila sam se u vatru da objašnjavam kako je to nemoguće, ali su svi počeli da se smeju.”

Padeži su bili i predmet šale u Ministarstvu prosvete Južnoafričke Republike.

“U Ministarstvu prosvete u Johanezburgu su me, kada je sve bilo gotovo, da bi napravili štos sa mnom, zbog moje preterane posvećenosti i predanosti, pozvali su me da mi saopšte kako sve mora da padne u vodu, jer je objavljena vest da je ozvaničen i osmi padež. Bacila sam se u vatru da objašnjavam kako je to nemoguće, ali su svi počeli da se smeju – ispričala je ranije Violeta Pavlović Marinović srpskim medijima.

ZBOG SRPSKOG PRIZNAT I NEMAČKI

Zanimljivo je da je priznavanje srpskog jezika kao zvaničnog povuklo i priznavanje jednog mnogo “jačeg jezika” – nemačkog.

“Nemaca je u Južnoafričkoj Republici znatno više, ima ih oko 500.000, i kada je srpski priznat, jednostavno je bilo logično da to bude i nemački”, objašnjava Violeta Pavlović Marinović.

Tekst: RTS, Blic Foto: RTS Planeta, screenshot

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)