Chicago, IL
70°
Fair
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 13mph N
Humidity: 46%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 3
11 am12 pm1 pm2 pm3 pm
70°F
70°F
68°F
68°F
66°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
82°F / 64°F
73°F / 55°F
73°F / 55°F
70°F / 59°F

Published 3 days ago

By Serbian Times

OTKRIVENO STANJE SLOVAČKOG PREMIJERA: Robert Fico više nije životno ugrožen! (VIDEO)

Nakon jučerašnje pucnjave u kojoj je teško ranjen, premijer Slovačke Robert Fico je operisan i nije životno ugrožen, saopštio je njegov zamenik Tomaš Taraba. Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave, a ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok zatražiće sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke.

Premijer Slovačke Robert Fico, koji je teško ranjen u jučerašnjoj pucnjavi, operisan je i nije životno ugrožen, saopštio je njegov zamenik Tomaš Taraba. Rekao je da je Fico pogođen iz blizine i da je u njega pucao stariji čovek.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok rekao je, na konferenciji za novinare održanoj ispred bolnice u Banskoj Bistrici, da je napad na premijera Roberta Fica “politički motivisan”, najavljujući da će uskoro biti sazvana sednica državnog saveta za nacionalnu bezbednost.

Fico je pogođen iz vatrenog oružja ispred kulturnog centra u gradu Handlovi, gde je održana sednica vlade.

Napadač je uhapšen odmah, ali još nije identifikovan. Iako pojedini slovački mediji prenose da je identifikovan kao 71-godišnji pisac i politički aktivista.

Odlazeća predsednica Slovačke Zuzana Čaputova rekla je da je šokirana “brutalnim i nemilosrdnim” napadom na premijera i poželela da se brzo oporavi. Ona je u obraćanju rekla da je to napad i na celokupnu slovačku demokratiju.

Peter Pelegrini, izabrani predsednik Slovačke i saveznik Roberta Fica, rekao je da “atentat na premijera predstavlja pretnju svemu što je do sada krasilo slovačku demokratiju”.

“Užasnut sam kuda mržnja prema drugom političkom mišljenju može da odvede. Ne moramo da se slažemo oko svega, ali postoji mnogo načina da demokratski i zakonski izrazimo naše neslaganje”, napisao je Pelegini na mreži Iks.

PROČITAJTE VIŠE:

POJAVIO SE SNIMAK ATENTATA: Slovački premijer hitno operisan, i dalje životno ugrožen! (FOTO, VIDEO)

ATENTAT NA SLOVAČKOG PREMIJERA: Pucano na njega u centru grada, napadač mu rekao tri reči! (VIDEO)

KO JE SLOVAČKI PREMIJER NA KOGA JE PUCANO: Protivi se sankcijama EU Rusiji, želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO!

Izvor: RTS
Foto: PETR DAVID JOSEK / TANJUG/AP

YOU MAY LIKE