Connect with us

Srbija

SKANDAL KOJI TRESE DOMAĆU KINEMATOGRAFIJU: Ko je srpski Harvi Vajnštajn?

Published

on

Ako je Danijela Štajnfeld srpska Mimi Hejli, pitanje koje sada čeka odgovor jeste – ko je srpski Harvi Vajnstin? Trenutak u kojem je nekadašnja asistentkinja produkcije oktobra 2017. godine optužila tada najmoćnijeg holivudskog producenta da ju je jedanaest godina ranije prisilio na oralni seks bio je svojevrsna prelomna tačka u filmskoj industriji Amerike.

Odjednom se ono o čemu se samo govorkalo kao „o pravilu za probijanje“ do filmskog platna, ali i do Oskara, našlo na naslovnim stranama, personifikovano u liku producenta čije je ime stajalo ispod hitova kakvi su, recimo „Engleski pacijent“, „Zaljubljeni Šekspir“, „Kraljev govor“…

Ono što je bila javna tajna odjednom je postalo vrlo javna stvar i donekle je promenilo pogled koji je društvo do tada imalo prema Holivudu.

Vajnstin je, konačno, tri godine kasnije, osuđen na 23 godine zatvora. Suđeno mu je po tužbama koje su protiv njega podnele Hejlijeva, ali i nekadašnja glumica u usponu Džesika Man, koja je rekla da ju je silovao u džakuziju četiri i po godine pre nego što je to otkrila u javnosti.

Iako je bilo skoro stotinu žena koje su u javnost izlazile sa optužbama za seksualno zlostavljanje na račun holivudskog filmskog mogula, većina nije prihvaćena na sudu. Ali je zato očigledno bilo više nego dovoljno što su podršku dvema ženama pružile i glumice kao što su Rouz Mekgovan, Ešli Džad, Kejt Bekinsejl, Gvinet Paltrou, Ališa Milano, Anđelina Žoli, Nikol Kidman, Azija Arđento, Salma Hajek, Rozana Arket…

No, vratimo se na domaći teren i slučaj Danijele Štajnfeld. Da li će njeno iskustvo, o kojem je sada progovorila u svom autorskom filmu „Zaceli me“, a koje datira od pre 15 godina, promeniti nešto u srpskoj filmskoj industriji? Da li će to biti okidač da se u javnosti progovori o temama o kojima se i sada, baš kao što je bilo i u Americi pre slučaja Vajnstin govorilo u stilu „Ma, to se zna…“, „Pa, šta misliš da je ovde nešto drugačije nego u Holivudu…“, „Svi znamo kako se dolazi do uloga…“.

Koliko bi još drugih pitanja u vezi sa srpskom industrijom filma/serija ovaj slučaj mogao da pokrene ukoliko se nađe pred sudom? Da li bi on mogao da utiče i na razbijanje još jednog tabua o kojem se u ovom segmentu kulture veoma malo govori, kao što je postojanje klanova koji se odražavaju kako na raspodelu uloga, tako i na raspodelu novca za snimanje filmova?

Pre svega treba videti šta će da kaže tužilaštvo, koje je u sredu po podne saopštilo da je policiji naredilo da prikupi potrebna obaveštenja o celom slučaju.

– Povodom tekstova objavljenih u više dnevnih listova, a koji su preneli izjavu glumice Danijele Štajnfeld da je od N. N. lica, označenog kao „moćnik iz filmske industrije“, silovana, Više javno tužilaštvo u Beogradu je stavilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Policijskoj upravi za grad Beograd, Upravi kriminalističke policije – navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Ukoliko prikupljene informacije budu dovoljne za podizanje optužnice, biće to prilika da Danijela Štajnfeld pred sudom, dakle, javno, do detalja ispriča šta se to tačno dogodilo tokom snimanja filma/serije „Ivkova slava“ pre nekih petnaest, šesnaest godina.

U tom ostvarenju Zdravka Šotre igrala je lepu Mariolu. Tada je, sudeći prema njenim tvrdnjama, očigledno još nekome zapala za oko, ali iza kamera.

Kako navodi u sopstvenoj izjavi koju je inkorporirala u svoj autorski film, bila je žrtva jednog „moćnika iz filmske industrije“.

U filmu snimljenom u Americi, koji se inače sastoji iz izjava žrtava silovanja, ali i počinilaca ovih zločina, nalazi se čak i deo navodno tajno snimljenog Danijelinog telefonskog razgovora sa osobom za koju tvrdi da ju je silovala, četiri godine posle tog događaja.

Razgovor izgleda tako da, nakon što Danijela pita muškarca koji ju je silovao seća li se da je plakala i da nije želela ostati nasamo s njim, da se oseća ugroženo, da je govorila “ne”, on odgovara:

„Mogu da razumem, ali to je velika greška! Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće! To je za čast, a ne za osećaj ugroženosti. Iskreno ti govorim. Kao da bih stavio k***c u neku koju ne poštujem? Da ponižavam, da potcenjujem? Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost! Imaš li ti pojma ko sam ja?!“

Ono što javnost sada, naravno, najviše zanima, jeste ko je kandidat kojem preti opasnost da ponese nadimak „srpskog Harvija Vajnstina“. Naravno, taj nadimak ne bi u ovom slučaju održavao toliko njegov uspeh u svetu filma koliko bi ga označilo kao čoveka koji je svoju poziciju „moćnika iz filmske industrije“ zloupotrebio i seksualno zlostavljao mlade glumice.

To ime, međutim, za sada krije i sama Danijela. Niko, što je potpuno normalno kada su ovako delikatne stvari u pitanju, takođe sada ne želi da licitira ko je taj koji, rekli bismo, ima malo pogrešno shvatanje načina iskazivanja poštovanja i naklonosti prema osobi drugog pola.

Sve su oči sada uprte u tužilaštvo i policiju.

– Uz Danijelu sam i osuđujem to bahato ponašanje, ma ko da je u pitanju. Ali pustimo da tužilaštvo obavi svoj posao – kratko za „Ekspres“ odgovara glumica Jelica Sretenović.

Podrška Danijeli stigla je i sa drugih strana.

– Znala sam da Danijela radi na tom filmu („Zaceli me“) i čekala sam da taj dokumentarac ugleda svetlost dana. Ali nisam znala da je i ona bila žrtva silovanja. Po reakciji kolega koji su gledali, verujem da je to izvanredno umetničko delo kroz koje je ona ispričala svoju priču javnosti, a ja je podržavam u tome što se odlučila na takav korak. Šokiralo me je što je takva priča uopšte iznesena u javnost, što se Danijela usudila to da uradi. Ne znam šta bi se dogodilo kada bi ime tog navodnog nasilnika iz naše filmske industrije izašlo u javnost. Šta bi bilo kada bismo saznali ko je u pitanju i da li bismo, kao društvo, odreagovali na adekvatan način – izjavila je glumica Miljana Gavrilović.

Miljana je, inače, postala poznata nakon serije „Folk“ u kojoj je glumila talentovanu pevačicu, a koju je put do zvezda takođe vodio i preko kreveta menadžera.

Da je važno saznati ime navodnog napasnika veruje i ćerka proslavljenog glumca Voje Brajovića: “Ime je važno, takve treba na sud i iza rešetaka! Kada bi se znalo ime, možda bi se javile i druge žrtve, pa bi se nešto pokrenulo. Ali opet, pošto piše ’moćnik’, verujem da je razlog neotkrivanja imena strah. Užasno u svakom slučaju.“

I dok, na primer, Dragana Mićalović uz ocenu da je strašno to što se dogodilo, tvrdi da je o takvim stvarima samo čitala u novinama, ali da nikad nije čula od neke svoje koleginice da priča o tome, Danina Jeftić, koja se proslavila ulogom simpatične konobarice u filmu „Montevideo, Bog te video“, bila je prilično konkretna, ocenivši da muškarci u filmskoj branši umeju da zloupotrebljavaju svoju moć.

– Mlade glumice su na meti raznih ljudi. Kada neka neiskusna devojka koja je tek završila fakultet uđe u posao, mnogi žele da je iskoriste. Takvi treba da dobiju adekvatnu kaznu i da se isključe iz naše profesije. Danijeli pružam maksimalnu podršku! Treba da prijavi nasilnika! Hrabro je što je smogla snage i ispričala šta joj se desilo. Ukoliko bude rekla o kome se radi, staću uz nju. Treba glasno i jasno reći ime i prezime zlostavljača, ali nisu sve žene spremne na taj korak, jer bi to za njih možda značilo kraj karijere, strah od toga da bi ponovo moglo da im se desi tako nešto – kaže Danina Jeftić.

Podršku Danijeli i apel da se otkrije ime napasnika, preko Fejsbuka uputila je i Lena Bogdanović, koja je istovremeno pozvala i sve druge koleginice da dignu glas.

Uz Danijelu, međutim, nisu samo koleginice. Oglasio se i Dejan Lutkić sa kojim je Danijela igrala u predstavi “Strah od nevinosti“, kao i u nekoliko serija.

– Nisam znao zašto je Danijela otišla i odlučila da se povuče, a još manje šta joj se dogodilo. Nije moja stvar da komentarišem da li treba ili ne izneti ime te osobe u javnost, ali je u svakom slučaju ružno i nedopustivo da jedna glumica trpi tako nešto. Nije bitno u kojoj sferi života se dešava, užasno je. Apsolutno podržavam žene koje javno govore o nasilju, smatram da je to bitan korak i da nijedna dama na ovom svetu ne treba da ćuti i trpi bilo koji vid nasilja – rekao je Lutkić.

Postoji, međutim, jedna stvar po kojoj se razlikuje podrška koju srpska glumica dobija od svojih koleginica u odnosu na onu koju su od žena iz branše dobijale žrtve Harvija Vajnstina. Među onima koje su podržale Mimi Hejli i Džesiku Man, naime, bilo je i onih koje su, ohrabrene njihovim nastupom, i same otvoreno progovorile o neprijatnostima koja im je moćni filmski producent pričinio.

Već spomenuta Ešli Džad otkrila je kako ju je Vajnstin 1996. pozvao u sobu u hotelu na Beverli Hilsu na „poslovni sastanak“ na kojem se on pojavio izlazeći iz kupatila, pitajući je da li može da je izmasira ili da ga ona gleda dok se tušira.

Aziju Arđento je, kako je sama rekla, producent 1997. godine pozvao na nepostojeću zabavu u hotelskoj sobi gde je naterao da ga masira. Onda joj je, prema njenim rečima, „podigao suknju, pribio noge uz noge i uprkos njenom ponavljanju da prestane, nije odustajao od oralnog seksa“.

Slično je prošla i Lusija Evans, nekada ambiciozna glumica, koju je 2004. godine Vajnstin pozvao na sastanak u kancelariji „Miramaksa“ gde ju je, kako kaže, prisilio na oralni seks.

Manekenka Endži Everhart seća se događaja od pre više od deset godina dok je boravila na brodu svog prijatelja. Jednom prilikom, kada se probudila, prva stvar koju je ugledala bio je Harvi Vajnstin kako stoji ispred nje i masturbira.

Miru Sorvino je najpre počeo da masira, a potom i bukvalno da je juri po hotelskoj sobi kako bi njihov odnos postao još „prisniji“.

Drugo pitanje, dakle, osim onog o kojem je moćniku iz srpske filmske industrije reč jeste i da li je slučaj Danijele Štajnfeld usamljen? Da li je bilo još glumica koje su, da bi dobile ulogu, ili da bi pogurale karijeru, morale da pristanu i na još ponešto?

To bi, ukoliko ima takvih slučajeva, nesumnjivo izazvalo ogromne potrese, ne samo u srpskoj kinematografiji, već i na društvenoj sceni uopšte.

Jer, realno, trenutak kada su desetine žena optužile Vajnstina za silovanja i druga seksualna zlostavljanja, bio je i trenutak potpune afirmacije pokreta #MeToo, koji je nastao još 2006. godine sa ciljem da se pomogne žrtvama nasilja, da se javno suoče i konfrontiraju sa zlostavljačima koji su, po pravilu, iz sveta moćnih i slavnih.

Još pre Vajnstina na tapetu se, na primer, našao komičar Bil Kozbi, a neposredno nakon što se poznati producent našao ma meti svojih žrtava, sa optužbama su se suočili i Kevin Spejsi, pa čak i Morgan Frimen.

Kada je o Srbiji reč, moglo bi se reći da je najveći promoter kampanje #MeToo bila Marija Lukić, žena iz Brusa koja je progovorila o tome kako ju je zlostavljao nekadašnji predsednik opštine Milutin Jeličić Jutka. Epilog cele priče je da je Jutka jula ove godine osuđen na tri meseca zatvora zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje.

Klanovi

O tome da se uloge ne dobijaju na osnovu kvaliteta nedavno je govorila i Lidija Vukićević, koja se na televiziji nije pojavljivala više od 30 godina, još od vremena serije „Bolji život“.

Iako je, kako je i sama priznala, bila u prilici da se brani od nepotrebnog skidanja pred kamerama, u ovom slučaju Lidija Vukićević ne misli na dobijanje uloga preko kreveta, već otvara drugi tabu srpske kinematografije – postojanje klanova.

Danas su se, kako je rekla, kriterijumi za dobijanje uloga potpuno promenili, zbog čega sve češće gledamo iste glumce u različitim projektima.

– Gledam na to kao na skupine ljudi koje mi zovemo klanovi, iako mi je to ružna reč. Prosto se pojavljuju jedni te isti glumci i to možete da vidite. Ne dele se uloge prema kvalitetu, nego prema poznanstvima, a ja nisam osoba koja će da pita za ulogu ili nešto da traži. Malo je previše toga da se vrte svuda isti ljudi. To su dobri glumci, ne kažem da su loši, ali možda je previše da ih gledamo u 15 uloga – rekla je nedavno Lidija Vukićević.

O postojanju klanova svojevremeno su govorili i poznati reditelji Goran Paskaljević i Srđan Dragojević.

A domaća kinematografija je, prema mnogim mišljenjima, odavno počela da funkcioniše po sistemu „ti meni serdare, ja tebi vojvodo“, u kojem se unapred zna koje će glumce koji reditelj da angažuje, koji producent radi sa kojim režiserom, ko su čiji scenaristi…

Izvor: Ekspres.net
Foto: Printscreen YouTube / Hold Me Right Film

Advertisement