Chicago, IL
55°
Partly Cloudy
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 1
10 am11 am12 pm1 pm2 pm
61°F
63°F
64°F
64°F
66°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

ZAŠTO JE POSKUPEO AVOKADO U SAD: Meksički narko-karteli preuzeli tržište, prekinut uvoz nakon pretnji američkom inspektoru!

Dan pre najvećeg sportskog događaja u SAD, Super Boula, američke zdravstvene vlasti obustavile su uvoz avokada iz Meksika, koji snabdeva 80% tržišta, „do daljeg“. Ubrzo potom cene avokada su dostigle rekordne vrednosti, dodatno “pogurane” širim problemima u lancu snabdevanja, poput nedostatka radnika.

Zašto obustaviti uvoz? Jednom od inspektora za bezbednost američkog Ministarstva poljoprivrede sa sedištem u Meksiku pretili su telefonom, saopštila je agencija. Iako meksička i američka vlada nisu otkrile ko je uputio pretnju, izvor je rekao Vašington postu da je inspektor otkrio ilegalnu pošiljku avokada.

Detalji su oskudni, ali ono što znamo je da je voće (da, to je voće) postalo toliko unosno tokom protekle decenije da se meksički karteli, koji su diverzifikovali svoje gotovinske tokove izvan droge, bore oko pozicije na tržištu sa farmerima.

Poslednjih nekoliko godina, karteli su rutinski krali kamione avokada, pokretali sopstvenu proizvodnju i naplaćivali farmerima naknadu po hektaru da bi „zaštitili“ svoje useve, sa strašnim posledicama po one koji to odbiju.

Poljoprivrednici su formirali milicije da uzvrate, a broj poginulih u Mičoakanu (jedinoj meksičkoj državi kojoj su SAD odobrile izvoz avokada) porastao je usred sukoba.

Veliko pitanje: Hoćemo li ostati bez avokada?

Zabrana najvećeg američkog dobavljača avokada bi definitivno mogla da utiče na mogućnost da „naporavite guakemole“. Evo nekih prognoza:

Finansijski direktor kompanije “Chipotle” rekao je da je restoranima ostalo „nekoliko nedelja“ avokada.

“Mission Produce”, ​​najveći distributer u SAD, traži proizvod u drugim zemljama, ali analitičari JPMorgan-a su odgovorili da jednostavno nema dovoljno globalne ponude.

Dobavljač avokada “Eco Farms” rekao je da će možda morati da podigne cene za 25%, ali ona je u Čikagu, primera radi, za svega par dana sa 1$ po komadu otišla na 2,5$.

Ali sve posledice zavise od toga koliko dugo zabrana traje: analitičari kažu da bi zabrana od nekoliko nedelja povećala cene i imala drastičan uticaj na dostupnost, dok farmeri kažu da bi zabrana od nekoliko meseci mogla ozbiljno da naškodi ekonomiji Mičoakana.

A Ministarstvo poljoprivrede SAD ostavilo nas je na čitanju, rekavši da će zabrana trajati „koliko god bude potrebno“ kako bi se osiguralo da njegovo osoblje u Meksiku bude bezbedno.

Tekst: Bloomberg Foto: Youtube

YOU MAY LIKE