Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 10mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
45/39°F
43/34°F
43/34°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

RADUJE SE NAŠA DIJASPORA: Još jedna zemlja EU ukida sve mere, sprema se proglašenje „dana slobode“

Sve mere uvedene zbog pandemije koronavirusa u Austriji biće ukinute 5. marta, saopštili su austrijski zvaničnici.

Austrijske vlasti donele su odluku da od 5. marta ukinu sve mere uvedene zbog koronavirusa.  Na snazi će ostati samo mera nošenja maski na određenim mestima, preneli su austrijski mediji.

„Nema više propisa o pristupu i nema više zelenih pasoša u Austriji“, rekao je danas u Beču ministar zdravlja Volfgang Mukštajn.

Na pitanje zašto se donosi ova odluka uprkos velikom broju novozaraženih, on je objasnio da je „relevantan broj“ onaj na odeljenjima intenzivne nege gde je situacija stabilna.

Prvo popuštanje mera najavljeno je za 19. februar, kada će se u ugostiteljstvu, hoteljerstvu i za manifestacije preći sa 2G na 3G pravilo čime nevakcinisani uz negativan test dobijaju pristup kafićima, restoranima, hotelima, koncertima i utakmicama. Za zaražene koji nemaju simptome virusa ukida se obavezan karantin, a jedino što će ostati na snazi je obaveza nošenja maski na mestima kao što su javni prevoz i supermarketi.

Prema planu, 5. mart trebalo bi da bude proglašen za “dan slobode”, po uzoru na Veliku Britaniju.

Podsetimo, Austrija je prva zemlja u Evropi koja je donela zakon o obaveznoj vakcinaciji građana protiv koronavirusa, čije se ukidanje takođe razmatra.

Tekst: Nova.rs Foto: Michael Gruber, Associated Press file

YOU MAY LIKE