Connect with us

Srbija

ZAHVALNOST SELU I TRADICIJI: Jedinstveni spomenik posvećen srpskom seljaku i seljanki…

Published

on

U selu Glavinci nadomak Jagodine, starom 280 godina, leta 2017. godine otkriven je jedinstveni spomenik u Srbiji posvećen srpskom seljaku i seljanki.

Povodom obeležavanja 280 godina od osnivanja sela, meštani su u znak zahvalnosti selu i starijim generacijama podigli spomenik srpskom seljaku i seljanki u cilju očuvanja tradicije i sećanja na nekadašnji način života na selu.

Srpski seljak predstavljen je tako da u jednoj ruci drži motiku i testiju za vodu, dok seljanka, koja ide iza njega, u rukama nosi korpu sa hranom i motiku.

Mladi vajar iz Jagodine, Ivan Marković, spomenik je napravio od betona, a obložio ga je bronzom.

Predsednik mesne zajednice Glavinci, Zoran Gligorijević, prilikom otkrivanja spomenika naglasio je da je spomenik pre svega posvećen srpskom seljaku, poljoprivredniku mučeniku, koji je izneo teret svih ratova i na ovaj način izdržavao porodicu. Spomenik je otkrio sa 93-trogodišnjim Živkom Vasiljevićem koji se čitavog života bavio poljoprivredom.

Ivan Marković, vajar, naglasio je da ovo nije spomenik meštanima, već svim Srbima, jer svi vučemo korene srpskog seljaka.

– Kada su moji baba i deda ovako odlazili u njivu, sve je bilo posejano, a letina ubrana na vreme. Sada imamo traktore, avione, kamione, a Srbija je u korovu. Kamo sreće da svaki grad u Srbiji podigne spomenik seljaku. U Knez Mihailovoj napravio bih spomenik veći od “Beograđanke”, jer je seljak odvajkada hranio Srbiju i borio se da je sačuva. Nažalost, seljaka danas niko ništa ne pita, ubijaju ga grad i kiša, a on ćuti i trpi – kazao je tada Tomislav Jovanović Mata iz Glavinaca.

Izvor: Opanak
Foto: Printscreen

Advertisement