Chicago, IL
52°
Cloudy
7:05 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 12mph S
Humidity: 83%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
52°F
52°F
52°F
52°F
54°F
SatSunMonTueWed
55°F / 32°F
36°F / 27°F
37°F / 30°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F

Published 3 years ago

By admin

OTKRIVEN PEČAT KNEZA LAZARA: Bivolji rogovi i ćirilični natpis svedoče o jačini tadašnje srpske kneževine!

Planina Rudnik krije brojne istorijske tajne koje tek poslednjih godina otkrivaju arheolozi Filozofskog fakulteta i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Jedno od njaznačajnijih otkrića je pečat kneza Lazara pronađen pre pet godina na loklalitetu Drenje, u dvorištu domaćinstva Sloboda Markovića.

„To je jedinstven nalaz, metalna pločica na kojoj je ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis „gospodin Lazar knez svete srpske zemlje“. Pečat je urezan „ u negativu“ kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu i vosku.

Sve ukazuje da je taj pečat nosio u ranoj fazi svoje vladavine“, kaže za RINU Ana Cicović arheolog i kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Ana Cicović, arheolog i kustos muzeja rudničko-takovskog kraja

Otkriće ovog pečata,ali brojnih drugih predmeta iz srednjeg veka samo dodatno dokazuje da je Rudnik bio centar tadašnjeg života, a svoje rezidencije na ovoj planini imala je najviđenija vlastela.

Lazarov pečat pronađen je u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u poslednjem trenutku kako bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena.

„To je izuzetan istorijski nalaz i nešto najvrednije što smo tokom naših istraživanja pronašli. Zbog velike važnosti pečat kneza Lazara pre dve godine prenet je u Narodni muzej u Beogradu, kako bi bio dostupan većem broju posetilaca“, rekla je Cicović.

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići sa likovima raznih evropskih vladara. Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE