Connect with us

Srbija

OTKRIVEN PEČAT KNEZA LAZARA: Bivolji rogovi i ćirilični natpis svedoče o jačini tadašnje srpske kneževine!

Published

on

Planina Rudnik krije brojne istorijske tajne koje tek poslednjih godina otkrivaju arheolozi Filozofskog fakulteta i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Jedno od njaznačajnijih otkrića je pečat kneza Lazara pronađen pre pet godina na loklalitetu Drenje, u dvorištu domaćinstva Sloboda Markovića.

„To je jedinstven nalaz, metalna pločica na kojoj je ugraviran šlem ukrašen bivoljim rogovima i natpis „gospodin Lazar knez svete srpske zemlje“. Pečat je urezan „ u negativu“ kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu i vosku.

Sve ukazuje da je taj pečat nosio u ranoj fazi svoje vladavine“, kaže za RINU Ana Cicović arheolog i kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Ana Cicović, arheolog i kustos muzeja rudničko-takovskog kraja

Otkriće ovog pečata,ali brojnih drugih predmeta iz srednjeg veka samo dodatno dokazuje da je Rudnik bio centar tadašnjeg života, a svoje rezidencije na ovoj planini imala je najviđenija vlastela.

Lazarov pečat pronađen je u otpadnoj jami, kao da ga je neko bacio u poslednjem trenutku kako bi sprečio da vladarska oznaka bude pronađena i zloupotrebljena.

„To je izuzetan istorijski nalaz i nešto najvrednije što smo tokom naših istraživanja pronašli. Zbog velike važnosti pečat kneza Lazara pre dve godine prenet je u Narodni muzej u Beogradu, kako bi bio dostupan većem broju posetilaca“, rekla je Cicović.

Tokom arheoloških istraživanja pronađeni su i metalni novčići sa likovima raznih evropskih vladara. Za vreme vladavine kralja Dragutina, na Rudniku se nalazila čak i kovnica novca. Dinar kralja Dragutina bio je prvi srpski dinar sa ćiriličnim natpisom.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement