Connect with us

aktuelno

PRIJEPOLJE U ZNAKU PRAVOSLAVLJA: Postavljen krst iznad manastira Mileševa (FOTO)

Published

on

Već dugi niz godina na vrhu Titerovac, na obronku planine Zlatar u neposrednoj blizini manastira Mileševa, vijori se srpska trobojka sa kojom se ponose svi meštani. Odavno je postojala ideja da se na ovom brdu izgradi i veliki Кrst koji bi predstavljao pravi ukras kako manastira Mileševe tako i samog Zlatara.

„Nedavno je Episkop mileševski g. Atanasije blagoslovio da se počne sa pripremama za ispunjenje tog poduhvata. Po projektu najpre je potrebno izbetonirati čvrsto postolje na koje bi se kasnije postavio sam Кrst.

Vrh Titerovac krasiće veliki pravoslavni krst

Zbog nepristupačnosti terena tražena je pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bi se angažovali helikopteri radi podizanja materijala, kao i samog Кrsta na vrh“, saopšteno je iz Eparhije Mileševske.

Srpska Pravoslavna Crkva izvršila je čin svečanog iznošenje Časnog Кrsta, Helikopterska jedinica MUP RS sa dva helikoptera posetila je manastir Mileševu kako bi sagledali celokupnu situaciju radi izvođenja ovog obimnog, komplikovanog i teškog projekta.

Helikopteri su angažovani radi podizanja materijala, kao i samog Кrsta na vrh

„Na parkingu ispred manastira izvršena je i proba opterećenja i simulacija podizanja tereta kako bi sve bilo spremno i oprobano za bezbedno izvođenje.

Кako je sve proteklo u najboljem redu sa Episkopom Atanasijem i Odborom za izgradnju dogovoreno je da se u ponedeljak kompletna ekipa nađe ponovo na mestu izvođenja i da se, uz Božiju pomoć, betonom izlije postolje za Časni Кrst koji će nakon toga tu biti postavljen“, rečeno je u Eparhiji Mileševskoj.

Ispred manastira Mileševa izvršena je i simulacija podizanja tereta

Vrh Titerovac nalazi se na oko 950 metara nadmorske visine, pa će se postavljeni krst dominirati ovim prijepoljskim krajem.

Izvor: RINA
Foto: Rina

Advertisement