Connect with us

Amerika

VODIČ ZA GLASANJE NA AMERIČKIM IZBORIMA: Evo gde, kada i kako da ostvarite svoje glasačko pravo!

Published

on

Saznajte gde, kada i kako možete da glasate na američkim predsedničkim izborima, kao i kakve su procedure ako glasate lično na dan izbora ili ako odlučite da to učinite ranije; naučite kako da glasate u odsustvu putem pošte, kao i gde da se informišete o eventualnim promenama lokacija glasačkih mesta ili vremena predviđenog za glasanje.

Glasanje u odsustvu

Savezne Države ove godine olakšavaju građanima da glasaju u odsustvu, odnosno putem pošte usled pandemije koronavirusa. Pravila glasanja u odsustvu svake države su različita. Budite sigurni da ste upućeni i da poštujete pravila svoje države ukoliko odlučite da glasate u odsustvu.

Posetite veb adresu državne izborne kancelarije, kontaktirajte lokalne izborne zvaničnike da biste saznali da li možete da glasate poštom ili koristite „Mogu li da glasam“ (Can I Vote) kako biste direktno posetili stranicu za glasanje u odsustvu u vašoj državi.

Glasanje u odsustvu vam omogućava da glasate poštom. Iako se u svakoj država može glasati u odsustvu, pravila o tome ko može učestvovati variraju. Pravila o glasanju putem pište u različitim saveznim državama možete pronaći OVDE.

Ranije glasanje

Ponekad usled nepredviđenih okolnosti građanima je otežano ili onemogućeno glasanje lično na dan izbora. Zbog toga, savezne države dozvoljavaju da glasate tokom određenog perioda prevremenog glasanja.

Većina država ima prevremeno glasanje. To omogućava registrovanim glasačima da glasaju određenog datuma pre dana izbora. Za prevremeno glasanje najčešće nije potreban izgovor.

U nekim državama možete glasati u odsustvu ili lično pre dana izbora. Da biste to uradili morate zatražiti glasanje u odsustvu od svoje države. Vaša država može, ipak, tražiti i da podnesete valjan izgovor.

Rokovi za rano glasanje

Ovaj grafikon ranog glasanja navodi vremenske okvire za države koje nude prevremeno glasanje.

Pravila se menjaju od države do države. Obavezno se informišite o glasanju u vašoj saveznoj državi! Najbolje mesto za proveru je kod vaše državne ili lokalne izborne kancelarije. Označite pod „glasanje u odsustvu“ ako ne vidite informacije navedene u „lično glasanje“ ili „prevremeno glasanje“.

Ukoliko glasate ranije u Ilinoju, to je moguće uraditi najranije 40 dana pred izbore, a najkasnije jedan dan pred izbore.

Glasanje lično na dan izbora

Da biste pronašli svoje biračko mesto i radno vreme, obratite se svojoj državnoj ili teritorijalnoj izbornoj kancelariji. Dve trećine država očekuju od vas da dostavite lične podatke i pokažete identifikaciju kako biste mogli da glasate na biralištima!

Datumi

Mnoge države su odložile izbore zbog pandemije koronavirusa. To uključuje predsedničke primarne izbore, primarne i opšte izbore za državne kancelarije i lokalne izbore. Raspitajte se kod svog državnog ili lokalnog izbornog ureda ili američke fondacije za glasanje o datumima ponovljenih izbora.

Sledeći savezni izbori biće u utorak, 3. novembra 2020. Obuhvatiće glasanje za predsednika i potpredsednika, 1/3 Senata i ceo Predstavnički dom. Državni i lokalni izbori takođe će biti na glasačkim listićima u mnogim oblastima.

Savezna država Ilinoj

Dan izbora je utorak, 3. novembar 2020. Ilinoj će poslati prijavu za glasanje u odsustvu onima koji su glasali u ovoj saveznoj državi na Opštim izborima 2018. godine, opštinskim izborima 2019, ili primarnim izborima 17. marta, kao i svima koji su se registrovali da glasaju ili su ažurirali adresu nakon primarnih izbora. Takođe možete glasati lično. Ilinoj nudi i prevremeno glasanje.

Rokovi za registraciju
Onlajn: 18. oktobra
Poštom: Obeleženo poštanskom markicom do 6. oktobra
Lično: 3. novembra

Rokovi za glasanje u odsustvu:
Zahtev: Primljeno do 29. oktobra
Povratak poštom: Obeleženo poštanskom markicom do 3. novembra

Prevremeno glasanje
Od 1. septembra do 2. novembra, ali datumi i sati mogu se razlikovati u zavisnosti od toga gde živite

Dodatne Informacije

Takođe se možete registrovati i glasati na dan izbora. Nakon redovnog roka za registraciju birača 6. oktobra, možete se registrovati i glasati lično tokom dodatnog perioda, koji počinje dan nakon isteka roka i traje do dana izbora.

Tokom ovog dodatnog perioda, možete se registrovati i glasati u lokalnoj izbornoj kancelariji, na stalnom biračkom mestu, na mestima za prevremeno glasanje, na nekim biračkim mestima na dan izbora i na bilo kojoj drugoj lokaciji koju je vaše izborno telo posebno odredilo za dodatni period.

Glasanje poštom u Čikagu

Već se više od 458.000 građana Čikaga da glasa putem pošte . Taj postupak omogućava glasačima da glasački listić dobiju poštom i popune ga kod kuće.

Ranije ove godine, guverner Dž. B. Pricker olakšao je glasanje poštom, dozvolivši onima koji se registruju da glasaju putem interneta da se istovremeno prijave za glasanje poštom. Takođe zahteva od lokalnih izbornih odbora da automatski šalju prijave ljudima koji su glasali na nedavnim izborima.

Zvaničnici se nadaju da će podsticanje ljudi da glasaju poštom značiti da će na biralištima na dan izbora biti manja gužva, što smanjuje rizik od širenja koronavirusa među glasačima.

Evo šta treba da znate o glasanju putem pošte u Čikagu:

  • Ko može glasati poštom?

Bilo koji glasač iz Čikaga može glasati poštom. Ne treba vam izgovor ili razlog da glasate poštom.

Treba da se registrujete za glasanje? Možete da proverite da li ste registrovani na OVDE.

  • Kako možete glasati poštom?
  1. Morali ste da se prijavite za glasanje putem interneta ili putem odštampanog i poslatog formulara za prijavu. Rok za prijavu za glasanje bio je 29. oktobar.
  2. Dobićete obaveštenja od Čikaškog odbora izbornih poverenika da biste znali da je vaša prijava primljena i da se obrađuje, kao i kada vam se glasačkim listićem pošalje poštom.
  3. Glasački listići će se slati počev od 24. septembra. Kada primite svoj listić, sledite uputstva i popunite ga. Za popunjavanje glasačkog listića morate koristiti crnu ili plavu olovku ili flomaster.
  4. Vratite svoj glasački listić. Mora biti obeležen markicom za 3. novembar ili pre tog datuma. Ako predajete glasački listić u roku od dve nedelje od dana izbora, zvaničnici vam savetuju da ga šaljete sa mesta za rano glasanje, umesto da ga pošaljete poštom da biste se uverili da se računa.

Evo kako da ga pošaljete:

Pošaljite ga putem američke poštanske službe ili licenciranog prevoznika kao što je FedEks ili UPS. Vaš glasački listić treba da ima kovertu sa povratom glasačkih listića sa poštarinom, tako da poštarinu ne morate da plaćate.

Dostavite ga Izbornom odboru na adresi Ulica Vashington na šestom spratu.

Stavite ga u osiguranu kutiju na mestu za rano glasanje. Izborni odbor preporučuje ovu opciju ako glasački listić predajete u roku od dve nedelje od izbora. Drop boksovi će biti dostupni od sredine oktobra.

  • Koji je rok?

Glasački listić morate predati 3. novembra ili pre toga.

Ako glasački listić šaljete poštom, mora biti poštanski žig najkasnije do 3. novembra. Ali budite oprezni: ako svoj glasački listić ostavite u poštanskom sandučetu na ili oko izbornog dana, mogao bi biti podignut kasnije i poslat sa poštanskom markom nakon 3. novembra. To znači da treba da pokušate da predate svoj glasački listić ranije ili da ga odnesete u osigurani boks na mestu za glasanje, ako je moguće.

  • Šta ako ne dobijete glasački listić?

Ako ne dobijete glasački listić pre dana izbora ili ne možete da ga popunite i pošaljete na vreme, trebalo bi da pozovete 312-269-7967 do 29. oktobra ili pre toga i da to kažete izbornom odboru.

Još uvek možete prevremeno glasati lično do 2. novembra ili možete otkazati glasanje putem pošte i umesto toga glasati lično 3. novembra.

  • Šta ako se odlučite da glasate lično?

Čak i ako ste se prijavili za glasanje poštom, i dalje možete da se odlučite da glasate lično na dan izbora ili pre njega. Samo pazite da ne glasate više puta – to je zločin.

Evo šta treba uraditi:

Do 2. novembra možete da posetite bilo koju stranicu za rano glasanje. Morate poneti i predati svoj prazan glasački listić ako ga imate. Ako ga nemate, moraćete da popunite izjavu u kojoj se kaže da ste je izgubili ili da je nikada niste dobili.

Na dan izbora idite na svoje redovno mesto za glasanje. Morate poneti i predati svoj prazan glasački listić ako ga imate. Ako ga nemate, moraćete da popunite izjavu u kojoj se kaže da ste je izgubili ili da je nikada niste dobili.

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Wall Street Journal

Advertisement