Connect with us

Amerika

ISPOVEST OPERATIVCA DEMOKRATA: Bio sam majstor prevare sa glasačkim listićima poslatih poštom!

Published

on

Visoko pozicionirani operativac Demokrata kaže da krađa izbora, posebno sa glasačkim listićima poslatih poštom, nije mit. Naprotiv, on to zna jer je i sam to radio već decenijama, i to u velikom obimu!

Glasački listići dostavljeni poštom postali su jedna od gorućih tema u vezi sa izborima 2020. godine. Dok predsednik Tramp i Republikanci upozoravaju na veoma rasprostranjenu manipulaciju glasanja u odsustvu, koja dalje uvećavaju ograničenjima zbog Kovida 19, brojne demokrate i njihovi medijski saveznici odbacili su takvu zabrinutost kao neosnovanu.

Međutim, politički insajder, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, jer se plaši krivičnog gonjenja, rekao je da je prevara više pravilo nego izuzetak. Njegov prljavi posao vodio ga je kroz korov opštinskih i saveznih izbora u Patersonu, Atlantik Sitiju, Kamdenu, Njuarku, Hobokenu i Hadson Kauntiju, a njegovi tragovi mogu se pronaći u lokalnim zakonodavnim, gradonačelničkim i kongresnim trkama širom Garden Stejta. Prema podacima iz kampanje, u koje je Njujork Post imao uvid, neka od najistaknutijih imena i najviših nosilaca funkcija u Nju Džersiju imali su koristi od ovih trikova.

„Izbori koji su pokradeni za 500 glasova, 1.000 glasova – to može napraviti razliku“, rekao je izvor i dodao: „To bi moglo biti dovoljno za preokret u saveznim državama.“

Ovaj uzbunjivač – čiji je identitet i dugu istorija rada kao savetnik raznih kampanja potvrdio The Post – kaže da je tokom godina ne samo menjao glasačke listiće, već je vodio timove prevaranata i bio mentor za najmanje 20 operativaca u Nju Džersiju, Njujorku i Pensilvanijai – koja je krucijalna savezna država, tzv. ‘swing state’ za izbore 2020.

„Ne postoji trka u Nju Džersiju – od gradskog veća do Senata Sjedinjenih Država – na kojoj nismo radili“, rekao je uzbunjivač i dodao: „Radio sam na trci komesara za vatrogasce u okrugu Barlington. Što je trka manja, to je lakše izvesti prevaru“.

Čak i Berni Sanders, koji ne učestvuje u predsedničkoj trci, rekao je da se oseća primoranim da se govori u nadi da će države sada delovati kako bi rešile očigledne bezbednosne probleme sa glasačkim listićima poslatih poštom.

„Ovo je prava stvar“, rekao je. “I doći će do je**nog rata 3. novembra zbog ovih stvari… Kad bi znali kako se stvar izvodi, mogli bi to da poprave.”

Glasanje putem pošte može biti komplikovano – dovoljno složemp da su glasački listići čak 84.000 Njujorčana na izborima za predsedničkog kandidata Demokratske stranke 23. juna odbačeni zbog netačnog popunjavanja.

Međutim za političke profesionalce, sve je to lako. Na primer, u Nju Džersiju, sve počinje praznim glasačkim listićem dostavljenim registrovanom biraču u velikoj koverti. Unutar paketa nalazi se koverta za povratnu pošiljku, „potvrda o poštanskom glasaču“ koju birač mora potpisati kao i sam glasački listić.

Tada počinje igra nameštanja izbora.

Lažni glasački listići

Glasački listić nema određenih bezbednosnih karakteristika – poput žiga ili vodenog žiga – pa je izvor naveo kako bi prosto sam napravio svoje glasačke listiće.

„Upravo sam provukao [glasački listić] kroz mašinu za fotokopiranje i on izlazi potpuno identičan originalu”, rekao je.

Ali koverte za povratnu pošiljku su „sigurnije od glasačkog listića. Nikad ne biste mogli ponovo stvoriti taj koverat“, rekao je. Dakle, te koverte su morali daprikupe od stvarnih glasača.

Morao je da šalje svoje operativci od kuće do kuće, kako bi ubedili glasače da im predaju koverte, koje će oni poslati kao javni službenici. Prevarant i njegovi službenici bi zatim zapečaćene koverte odneli kući i držali ih nad ključalom vodom.

„Morate da ga naparite kako biste olabavili lepak“, rekao je izvor.

Zatim bi uklonio pravi glasački listić, stavio falsifikovani glasački listić u potpisanu potvrdu i ponovo zatvorio koverat.

„Pet minuta po glasačkom listiću“, rekao je izvor.

On je tkaođe naveo kako je vodio računa da lažne glasačke listiće ne ubaci u samo nekoliko javnih poštanskih sandučića, već da ih rasporedi po čitavom gradu. Na taj način je izbegao pažnju koja je onemogućila traljavu operaciju prevara sa biračkim listićima u trci gradskog veća Patersona, u Nju Džersiju, ove godine, gde je u samo tri poštanska sandučeta pronađeno 900 glasačkih listića.

„Da su ih sve rasporedili u različite poštanske sandučiće, ništa se ne bi dogodilo“, smatra izvor.

Tajni poslovi

Savetnik je rekao da su ponekad zaposleni poštanski službenici uključeni u prevaru.

„Imate poštara koji je besni momak protiv Trampa i radi u Bedminsteru ili nekom republikanskom uporištu… Može uzeti te [popunjene] glasačke listiće, a znajući da 95% ide republikancu, može ih samo baciti u smeće.”

U nekim slučajevima poštari su bili članovi njegove “posade” i izvlačili bi glasačke listiće iz pošte da bi ih predali operativcu.

Tokom 2017. godine, više od 500 glasačkih listića u Njujorku nikada nije stiglo u Izborni odbor – ostavivši stotine obespravljenih. Na kraju su otkriveni u aprilu 2018. „Iz nekog neodređenog razloga neke korpe pune pošte upućene Odboru za izbore u Njujorku, sklonjene su u pogon za preradu u Bruklinu“, rekao je šef gradskih izbora Majkl Rajan u vreme otkrića.

Starački domovi

Akcije u objektima za negu i „pomoć“ starijim osobama da popune glasačke listiće bio je zlatni rudnik glasova, rekao je izvor.

„Postoje starački domovi u kojima je sestra zapravo plaćeni operativac. One idu od sobe so sobe, praveći se da pomažu tim starijim ljudima koji i dalje žele da se osećaju kao relevantni “, rekao je uzbunjivač. „[Oni] im doslovno popunjavaju glasačke listiće.“

Izvor je ukazao na bivšeg gradonačelnika grada Džersija Džeralda MekKena koji je 2007. godine optužen nakon tanke pobede za mesto lokalnog školskog odbora zbog navodnog podvođenja “nesposobnih … i bolesnih” stanovnika domova za negu da mu daju glasačke listiće. MekKen je to porekao, iako je priznao da je pomagao stanovnicima domova za negu u prijavama za glasanje u odsustvu.

Lažno predstavljanje birača

Kada bi sve drugo zakazalo, izvor bi poslao operativce da glasaju uživo na biračkim mestima, posebno u državama poput Nju Džersija i Njujorka koje ne zahtevaju ličnu kartu, kao i u Pensilvaniji, gde takođe, uglavnom, lična karta nije potrebna.

Najbolje mete su bili registrovani birači koji rutinski preskaču predsedničke ili opštinske izbore – informacije o tome su javno dostupne.

„Ispunite ove indeksne kartice sa imenom i okrugom te osobe i obiđete grad i kažete: „Ti ćeš biti on, a ti on“, ispričao je izvor.

Na biračkom mestu, lažni birač bi se prijavio, „stupio na liniju i … glasao“, rekao je. Prevaranti bi jednostavno najbolje falsifikovali potpis koji se već pojavljuje u biračkom spisku. U retkim slučajevima kada se stvarni birač već prijavio i glasao, imitator bi to samo pripisao nevinoj greški.

Podmićivanje glasača

Izvor je rekao kako su skloništa za beskućnike u Nju Džersiju nudila gotovo neiscrpni fond pouzdanih glasača koji se mogu kupiti.

„Moraju se registrovati gde žive i izlaze na birališta i glasaju“, rekao je, smejući se na sumu od otprilike 174 dolara za glas, koliko je Majk Blumberg potrošio da osvoji svoj treći gradonačelnički mandat. Rekao je da je mogao postići isti rezultat uz popust od 70 posto – kao kad je Frenk Papi Raja, trgovac nekretninama prošle godine osuđen pred federalnim sudom zbog toga što je stanovnicima sa niskim prihodima platio 50 dolara po glasu, jer je želeo reizbor na opštinskim izborima 2013. godine.

Organizaciono, rekao je izvor, njegove šeme prevara sa biračima u Garden stejtu i drugde podsećaju na mafijaške operacije, sa šefom (obično menadžer kampanje) koji svakodnevno upravlja svojim vojnicima i komandirima (kao što je bio izvor). Stvarni kandidat je obično namerno držan u neznanju kako bi mogao da održi „verodostojnost poricanja“.

Glasačke listiće dostavljene poštom, predstavnici obeju stranaka prebrojavaju na lokalnom izbornom odboru – raspravljajući o tome koje treba prihvatiti, a koje treba odbaciti zbog nepravilnosti.

Izvor je otkrio kako će glasački listići koji on ili njegov tim dostavljaju biti savijeni na uglu duž biračke potvrde – koja sadrži potpis birača – tako da će predstavnici Demokrata u odboru znati da je u pitanju namešten glas taj listić neće odbaciti.

„Ugao ne ostaje savijen, ali možete videti da je bio savijen“, rekao je izvor i dodao: „Dok se [sertifikat] ne odobri, glasački listić nije važan. Ne mogu da vide glasački listić ako ne odobre [potvrdu.] “

„Ja sam izmislio metodu savijanja uglova“, pohvalio se izvor, rekavši kako su jednom pomešani namešteni listići sa normalnim, tako da je sve izlgedalo čisto. „Jednom kada se glasački listić otvori, to postaje anonimno glasanje.“

Iako federalni zakon propisuje zatvorske kazne do pet godina, prevaranti su značajno manje kažnjavani. Iako je 2018. godine žena iz Teksasa osuđena na pet godina, muškarac iz Arizone, uhapšen zbog dvostrukog glasanja poštom, dobio je samo tri godine uslovne kazne. Studija konzervativne Heritidž fondacije otkrila je više od 1.000 slučajeva dokumentovane prevare sa glasačkim listićima u Sjedinjenim Državama, od kojih su se skoro sve dogodile tokom poslednjih 20 godina.

„Nema ništa novo u ovim tehnikama“, rekao je Hans von Spakovski, stariji pravnik iz Heritidža koji upravlja njihovom inicijativom za reformu izbornog zakona. „Sve o čemu govori savršeno je moguće.“

Gradski izborni odbor odbio je da odgovori na pitanja o bezbednosti glasačkih listića.

Izvor: New York Post
Foto: Printscreen YouTube / Wall Street Journal

Advertisement