Chicago, IL
36°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 6mph W
Humidity: 62%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
43°F
46°F
48°F
50°F
MonTueWedThuFri
64°F / 54°F
64°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

VELIKE PROMENE ZA RADNIKE U NEMAČKOJ: Objavljen novi plan integracije u 5 faza!

Novi plan integracije migranata u nemačko društvo, sistem obrazovanja i tržište rada je završen, a iza njega stoje kancelarka Angela Merkel, prvi ljudi saveznih pokrajina i građanski sektor.

Nacionalni akcioni plan za integracije bi trebalo da je na snazi najmanje deset godina, a na njemu je tri godine radilo 300 predstavnika nemačkih država, gradova i 75 migrantskih organizacija. Usvojen je na velikom samitu kojim je predsedavala Anet Viman-Mauc, nemačka poverenica za integraciju.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traže one koji su voljni da se obrazuju i rade kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga faza uključuje mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća faza je posvećena uključivanju i učestvovanju u nemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju u tržište rada, ali i građanski angažman, gde je očito kako se od novih useljenika u Nemačku očekuje da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje porekla.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle podstiče raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa novim susedima i društvom kojeg useljenici postaju deo. Tu se podrazumeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učešća u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o preduzetništvu i o javnom sektoru.

Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma. Novi plan podrazumeva i novo zanimanje – “integracijski nadzornik”. Reč je o Nemcu koji bi bio mentor aplikanata za migraciju u Nemačku kako bi se izbegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan saživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali u najveću evropsku ekonomiju.

Izvor: Klix.ba
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE