Chicago
37°
Mostly Cloudy
6:56 am5:13 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 81%
Pressure: 29.94"Hg
UV index: 0
WedThuFri
41/36°F
43/32°F
34/25°F

Published 2 years ago

By admin

VELIKE PROMENE ZA RADNIKE U NEMAČKOJ: Objavljen novi plan integracije u 5 faza!

Novi plan integracije migranata u nemačko društvo, sistem obrazovanja i tržište rada je završen, a iza njega stoje kancelarka Angela Merkel, prvi ljudi saveznih pokrajina i građanski sektor.

Nacionalni akcioni plan za integracije bi trebalo da je na snazi najmanje deset godina, a na njemu je tri godine radilo 300 predstavnika nemačkih država, gradova i 75 migrantskih organizacija. Usvojen je na velikom samitu kojim je predsedavala Anet Viman-Mauc, nemačka poverenica za integraciju.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traže one koji su voljni da se obrazuju i rade kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga faza uključuje mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća faza je posvećena uključivanju i učestvovanju u nemačkom društvu, a pritom se misli i na integraciju u tržište rada, ali i građanski angažman, gde je očito kako se od novih useljenika u Nemačku očekuje da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje porekla.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle podstiče raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa novim susedima i društvom kojeg useljenici postaju deo. Tu se podrazumeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učešća u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o preduzetništvu i o javnom sektoru.

Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma. Novi plan podrazumeva i novo zanimanje – “integracijski nadzornik”. Reč je o Nemcu koji bi bio mentor aplikanata za migraciju u Nemačku kako bi se izbegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan saživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali u najveću evropsku ekonomiju.

Izvor: Klix.ba
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE

KAKVA SCENA USRED AMERIKE: Najveći MMA borac svih vremena završio karijeru uz “Himnu za spas Srbije”! (VIDEO)
SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
A NIKO JOJ NIJE VEROVAO: Srpska pevačica sinoć je bila na dodeli Gremija sa Bijonse i Adel!
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
ZOVU JE “KRALJICA TROTOARA”: Švajcarski mediji srpsku pevačicu proglasili najpopularnijom prostitutkom!
AMERIKANKA IZVREĐALA NOLETA I SRPSKI NAROD: Ne priznajem Đokovićevu titulu, Srbi imaju sindrom žrtve!
VELIKI DAN ZA NJUJORŠKE SRBE: Patrijarh služio prvu liturgiju u crkvi Svetog Save otkako je ona izgorela na Uskrs 2016. godine (VIDEO)
MOŽE SE ŽIVETI OD UMETNOSTI U SRBIJI: Svojim slikama i lepotom Danica napravila ozbiljan biznis na društvenim mrežama!