Connect with us

Balkan

MASAKR U POTOČANIMA: U Hrvatskoj otkrivena masovna grobnica, najmlađa žrtva imala 3 godine!

Published

on

U poslednjem izdanju naučnog časopisa PLOS ONE objavljeno je istraživanje uglednog hrvatskog naučnika dr Marija Novaka koje je nova saznanja o žrtvama praistorijskog masakra u Potočanima blizu Požege, otkrio u tekstu pod nazivom “Analiza genoma gotovo svih žrtava masakra starog 6200 godina”.

Istraživanje koje su vodili Mario Novak iz Instituta za antropologiju iz Zagreba, Ron Pinhasi sa Univerziteta u Beču i Dejvid Rajh sa Univerziteta Harvard temelji se na analizi drevne DNK žrtava praistorijskog masakra koji se odigrao pre više od 6 milenijuma.

Tokom arheoloških istraživanja u Potočanima stručnjaci Arheološkog muzeja u Zagrebu i Odseka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu istražili su masovnu grobnicu u kojoj su bile ispremiješane kosti najmanje 41 osobe koje se živele tokom bakarnog doba i povezuju se sa tzv. lasinjskom kulturom.

Ovo multidisciplinarno istraživanje sprovedeno je u saradnji više naučnika iz Hrvatske, Austrije, SAD i Španije.

“Do sada su se paleogenetička i bioantropološka istraživanja epizoda masovnog nasilja u davnoj prošlosti isključivo bavila nalazištima gde su žrtve bile odrasli muškarci koji su poginuli u bitci ili mestima gde su bili pobijeni pripadnici određene porodice odnosno zajednice.

📣📣📣Srbe su pekli žive, sahranjivali žive, prebijali na smrt… Šokantna istina koju svaki Srbin mora da zna izašla je na videlo zahvaljujući jednom Norvežaninu ❗❗❗

Posted by Serbian Times on Saturday, March 6, 2021

Takođe, poznati su i praistorijski masakri gde su pobijeni pripadnici grupe migranata u sukobu sa starosedeocima, a imamo i dokaze gde su masovna ubistva bila deo religijskog rituala.

Ovo istraživanje pruža dokaze o masovnom ubistvu koje nije bilo usmereno na određeni društveni sloj ili deo zajednice, odnosno porodice, već je reč o namernom neselektivnom masakru dece, žena i muškaraca u kojem je najmlađa osoba bila stara oko tri godine. Žrtve su najčešće ubijene udarcem u potiljak, a njihova tela su bačena u jamu”, izjavio je Mario Novak, naučni saradnik u Centru za primijenjenu bioantropologiju Instituta za antropologiju u Zagrebu, glavni autor istraživanja.

“Naša prva pomisao je bila da je ovde reč o žrtvama nekog nedavnog sukoba kao što je Drugi svetski rat, ali odsustvo bilo kakvih modernih materijala u grobnici i rezultati radiokarbonskog datiranja uzoraka ljudskih kostiju pokazali su da je reč o arheološkim ostacima.

U našem slučaju reč je o praistorijskoj masovnoj grobnici i nasilnoj epizodi koja se dogodila pre otprilike 6200 godina”, izjavila je Žakelin Balen, muzejska savetnica u Arheološkom muzeju u Zagrebu i jedna od lidera istraživanja u Potočanima.

Istraživanje je pokazalo da većina žrtava iz Potočana nije u srodstvu.

📣📣📣 Ustaše su, između ostalog, okarakterisane kao "nižerazredne jedinice" koje je "besmisleno koristiti" jer nisu sposobni sami da se odbrane ❗❗❗

Posted by Serbian Times on Sunday, February 21, 2021

“Uspeli smo da izolujemo drevnu DNK iz koštanih ostataka 38 od ukupno 41 osobe pokopane u masovnoj grobnici iz Potočana. Sekvenciranjem 38 genoma dobili smo podatke o polu tih osoba, njihovom genetskom poreklu, ali i krvnom srodstvu. Iako je jedan manji deo analiziranih osoba bio u srodstvu, otprilike 70% žrtava iz Potočana nije krvno povezano što sugeriše da je u ovom slučaju reč samo o delu jedne veće zemljoradničke zajednice, smatra Ron Pinhasi”, šef laboratorija za drevnu DNK na Univerzitetu u Beču, jedan od tri glavna autora istraživanja.

Dejvid Rajh, šef laboratorija za drevnu DNK i profesor na Univerzitetu Harvard, takođe jedan od glavnih autora studije, dalje pojašnjava:

“Zanimljivo je da, iako u većini slučajeva osobe iz Potočana nisu povezane bliskim srodničkim vezama, genetski dokazi pokazuju da su svi pojedinci pronađeni u ovom grobu delili vrlo homogeno, gotovo identično poreklo (pretežno povezano s neolitičkim populacijama iz Anatolije, a svega 9% nasleđeno od zapadnoevropskih lovaca-sakupljača), što ukazuje da je lokalno stanovništvo bilo brojno i stabilno. Taj podatak ukazuje na činjenicu da masakr nije povezan s dolaskom nove, genetski nepovezane skupine”, objasnio je.

Mladi naučnik Mario Novak ističe važnost nastavka ovakvih multidisciplinarnih istraživanja.

“Rezultati našeg istraživanja pokazuju da masovna neselektivna ubistva nisu ograničena samo na nedavna razdoblja i da nisu proizvod modernog društva, već su bila i prisutna i u praistorijskim vremenima mnogo češće nego što se to do sada mislilo. U svakom slučaju, potrebna su dalja multidisciplinarna istraživanja, uključujući i genetička, ovakvih vrsta grobnica kako bismo rasvetlili uzroke pojave masovnog nasilja u praistoriji kao i njihovu učestalost”, zaključuje Novak.

Podsetimo, posmrtni ostaci najmanje 41 osobe pronađeni su u masovnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Potočani 2007. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Bljesak.info
Foto: Printscreen YouTube / VESA Channel

Advertisement