Chicago, IL
54°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 4mph SSW
Humidity: 46%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
50°F
48°F
43°F
41°F
39°F
MonTueWedThuFri
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

SEDAM HILJADA DUŠA: Film o stradanju Srba u logorima dobio prvu nagradu na festivalu u Americi!

Dokumentarni film srpskog režisera Sanjina Mirića “SEDAM HILJADA DUŠA” nagrađen je prvom nagradom na Creation International Film Festival u Los Anđelesu kao najbolji dugometražni dokumentarni film.

“SEDAM HILJADA DUŠA” je dokumentarno – igrani film o stradanju srpskih i ruskih vojnika i interniranih civila u austro-ugarskim logorima na teritoriji današnje Češke republike, u mestima Jindrihovice i Broumov.

-Logori su imali oko 500 objekata gde je bilo oko 60.000 ratnih zarobljenika. Uslovi života tamo su bili izuzetno teški, bez jela, bez obuće i odeće. Zime su bile surove a harale su zarazne bolesti, i sve to je uticalo da logore nije preživelo 7.100 Srba. U Jindrihovicama je nalazi i mauzolej gde su ostaci žrtava tih logora, 7.100 srpskih i 189 ruskih. To je, posle Zejtinlika, druga najveća srpska vojnička grobnica na svetu, kaže za Serbian Times režiser filma Sanjin Mirić, koji živi u Pragu.

SEDAM HILJADA DUŠA: Plakat za film, delo slikara Zorana Anđelkovića

Film “SEDAM HILJADA DUŠA” prikazan je mnogim festivalima širom sveta, gde je pokupio brojne nagrade, kao što je bio slučaj u SAD (Njujorku), Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Brazilu, Švedskoj, Grčkoj…zatim na festivalu dokumentarnog filma “Zlatna buklija” u Velikoj plani.

Nedavno je prikazan i na najstarijem festivalu dokumentarnog filma na svetu, Ogeechee International History Film Festival u Statesboro-u, Džordžija, SAD, gde je imao odlične kritike.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Promo “Sedam hiljada duša”

YOU MAY LIKE