Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 3 godine ranije

By admin

ŠPANIJA ODUVALA TZV. KOSOVO: Priština preti otkazivanjem meča kvalifikacija za Mundijal!

Veliki skandal potresa evropski fudbal, a sve zbog zakazane utakmice između Španije i selekcije tzv. Kosova.

Podsetimo, zbog španskog opisa da će igrati protiv “ekipe sa teritorije Kosova”, jer Španija kao država ne priznaje samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, savez iz Prištine preti odustajenjem od utakmice.

Ta organizacija se obratila pismom javnosti i evo šta je u njemu saopšteno:

“Fudbalski savez Kosova, povodom provokacije Fudbalskog saveza Španije povodom kvalifikacionog meča za Svetsko prvenstvo, koji treba da se održi 31. marta u Sevilji, reaguje ovako:

Pristup španske države državi Kosovo je, nažalost, bio destruktivan od Deklaracije o nezavisnosti 17. februara 2008, ali taj pristup institucija pomenute zemlje prema građanima Kosova ne može da promeni istoriju niti realnost.

Kosovo je nezavisna država, prepoznata od strane većine razvijenih i demokratskih država širom sveta i ravnopravni je član, poput svih drugih zemalja i UEFA i FIFA, još od maja 2016.

Pokušaji Španaca da umanje državnost Kosova u martovskom meču kvalifikacija za Mundijal, tako što će Kosovo smatrati ‘teritorijom’ je sa lošom namerom i nije fer. Svesni su oni da će tog dana igrati protiv nacionalnog tima Kosova, koji će biti predstavljen kao i sve druge zemlje.

Kriterijumi UEFA i FIFA su kristalno jasni i Španija zna to, tako da šta god da je kazano i napisano – ne menja ta pravila, a neće ih ni promeniti. Ako žele da se opravdaju pred sopstvenim medijima, to je njihova stvar, ali Kosovo neće praviti nikakve ustupke: igraćemo samo prema striktnim kriterijumima i pravilima UEFA, sa našom nacionalnom himnom i zastavom, a u suprtonom – meč se neće održati.

Pa opet, sam ovaj pristup Španaca je nama neprihvatljiv i mi smo odmah stupili u kontakt sa tamošnjim Fudbalskim savezom, pa sada čekamo njihovu hitnu reakciju. A ako ne reaguju u pomeutom smeru, bićemo prisiljeni da traimo naša prava kod UEFA, gde ćemo zatražiti zaštitu od te institucije, jer smo članovi UEFA sa istim pravima kao i 54 druge zemlje-članice, te je Španija dužna da nas shodno tome i tretira.

FFK očekuje da će španski Savez da se ponaša u skladu sa pravilima UEFA i FIFA i da neće preduzimati korake koji će ošteteti odnose između naših saveza i dveju država”, navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza tzv. Kosova.

Podsetimo, pomenuti savez će sigurno imati još problema u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru pošto tri od četiri rivala iz njegove grupe čine su zemlje koje nisu priznale nezavisnost od Srbije.

Juče se pojavio spisak pravila Fudbalskog saveza Španije za utakmicu sa selekcijom tzv. Kosova a upravo je nazivanje rivala “ekipom sa teritorije Kosova” i dovelo do ove reakcije iz Prištine.

Tzv. Kosovo trebalo bi da igra 31. marta protiv Španije fudbalsku utakmicu u kvalifikacijama za Mundijal.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije naložilo je fudbalskom savezu da se prema svom gostu ne odnosi kao prema suverenoj naciji, što podrazumeva da zastava tzv. Kosova ne može biti istaknuta uz zastavu domaćina. Takođe, himna neće biti najavljena kao klasična državna himna, već kao muzika koja dolazi sa teritorije Kosova i Metohije.

Precizna uputstva dobile su i tv stanice koje imaju pravo prenosa utakmice. Njihovi komentatori trebalo bi da prilkom pominjanja imena “Kosovo” naznače da se radi o ekipi sa prostora KiM, kao teritorije Srbije.”

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

https://www.instagram.com/p/CMKJ0LRK1Lh/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen YouTube / TRT World

YOU MAY LIKE