Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 15mph S
Humidity: 32%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
54°F
50°F
46°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
57°F / 41°F
46°F / 34°F
37°F / 25°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 3 years ago

By admin

PRUŽA ONO ŠTO SAMA NIJE IMALA: Nevena živi u SAD i pomaže Srbima da ostvare “američki san”!

Nevena Ristić preselila se u Hjuston pre 5 godina, a kako kaže, volela bi da je imala nekoga da joj pomogne kada je odlazila na drugi kontinent

Kako da odem u Ameriku? Šta tamo da očekujem? Kako u SAD-u da pronađem posao? Šta Amerika jeste, a šta nije? Kako izgleda život tamo? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana za odlazak u Sjedinjene Američke Države i uspešno snalaženje u ovoj zemlji, ima Nevena Ristić, diplomirani novinar, devojka iz Srbije koja pet godina živi u Hjustonu, u državi Teksas, a koja je kreirala blog “Američki san” sa ciljem da pomogne svima koji žele da ga ostvare.

U razgovoru za Naš biro, ova mlada uspešna žena otkriva kako je izgledao njen početak tamo, kada se sa svojim suprugom, zbog njegovog posla, odselila iz Srbije i u SAD-u započela ne nov, ali svakako drugačiji život.

“Apsolutno mi nije bilo teško da se preselim u Ameriku. Bila sam jako srećna i uzbuđena i nisam mogla ni da zamislim da će nešto biti teško. Nosila sam ružičaste naočare za sve teme vezane za Ameriku. Kao mladoj mami, samo mi je bilo bitno da je moja porodica na okupu. Od odobrene vize do prelaska na američki kontinent prošlo je 10 dana, tako da nije bilo mnogo vremena da se misli”, započinje Nevena.

Kako kaže, početak u Americi je baš kao i svaki drugi početak – težak, bio ti svestan toga ili ne.

“Iskrena da budem, nisam baš bila svesna u šta se mi to upuštamo. I nisam mogla ni da zamislim da je baš sve potpuno drugačije od mog pređašnjeg života. Pronaći prijatelje nije lako ali pre svega moraš da se pomiriš sa tim da su tvoji stari prijatelji ostali na starom kontinentu i da shvatiš šta ti “treba” od novih prijatelja. Odnosno, da li samo tražiš nekoga da bi popio kafu ili želiš nekoga na koga se možeš osloniti. Nisam se ni danas navikla na njihov način života, ako pričamo o Amerikancima, ali ni ne želim. Mislim da nemamo isti sistem vrednosti i da je to najveća prepreka pri sklapanju prijateljstva sa Amerikancima. Naravno da izuzetaka ima i zlata su vredni. Ako pričamo o prednostima koje američki život pruža, to nije neki problem navići se. Ali na činjenicu da svuda moram kolima ne vidim da ću se ikada navići”, kaže naša sagovornica.

Kada se odselila u SAD, nije imala posao, iako je, kako navodi, celog života do preseljenja u Ameriku radila.

“Do danas nemam pravo na rad ovde. Bilo mi je strašno teško da to prihvatim, ali sam pre dve godine svu svoju želju za radom usmerila na blog Američki san, i sada je to moj posao i moja velika ljubav. Ipak, da sam pre pet godina znala ono što danas znam, verovatno bih odavno počela da radim. Ne žalim jer sam uz Blog napredovala na svim poljima, a dete mi nije neko drugi odgajao”, ističe Nevena.

https://www.facebook.com/serbiantimes/posts/749990968989250

Njen blog nastao je kao skup nekoliko okolnosti.

“Prvenstveno, moje želje da niko više u Americi ne doživi taj osećaj da nema kome da se obrati za informaciju. Druga je moja struka i novinarski poziv koji me večito tera da nešto kopam i istražujem, a pre svega da crpim informacije od ljudi. Treća je da sam u razgovoru sa svima koje sam upoznala u Americi prepoznala da im je falilo da imaju kome da se obrate, da nešto čuju, a da im druga strana ne traži novac niti korist. I da je bukvalno svako imao nešto da podeli a da bi ta jedna informacija pomogla i nekome drugome. Želja mi je bila da spojim nekako sve te segmente koji mogu da pomognu ljudima da lakše prebrode neke prepreke koje će ih neminovno čekati u Americi”, priča ona.

Kako dodaje, njen rad usmeren je na sve one koji mogu da razumeju jezik kojim piše i ne voli, kaže, da se fokusira “samo” na Srbe.

“Način na koji pomažem je pružanje informacija koje ljudima trebaju, ali pre svega tu stoji moje razumevanje i želja da pomognem. Kao što bih ja volela da je bio neko ko je meni mogao da pomogne. Tako sam svo svoje stečeno znanje i iskustvo sabrala u Ebook Vodič za tvoj početak u Americi i tamo obuhvatila sve teme koje su važne kada neko pakuje svoj život u kofer za Ameriku. Za ove dve godine rada i pet godina u Americi, veliki je broj ljudi podelio sa mnom svoje priče, a i svoje snove, tako da zaista imam zlata vredne informacije”, kaže Ristićeva.

Na pitanje koje su negativne, a koje pozitivne strane života u Americi, a koje života u Srbiji, Nevena navodi da je trenutno ultra-nostalgična prema Srbiji i da joj sve nedostaje, čak i njene lošije strane.

“Blizak odnos sa ljudima, porodica, društvo i generalno stil života koji podrazumeva da si aktivniji su neprevaziđeni kvalitet Srbije. I svakako – hrana. Glavna razlika je to što ćeš u Srbiji češće naleteti na zid nego u Americi, što je naročito važno ako si ambiciozan. Najpozitivnija strana Amerike je što zaista imaš neverovatne izbore i mogućnosti, kao i da sve što zamisliš i postoji. Samo je jako važno da znaš šta ti od Amerike želiš”.

U ovom momentu, dodaje, živi svoj američki san, ali u dozvoljenim granicama.

“Onog momenta kada budem imala sva prava moći ću da ih podignem na viši nivo. Za mene je danas američki san da živim život koji nije određen ni opterećen politikom, još manje zavisan od političke partije ili ličnosti na vlasti. Sloboda u smislu izbora ali i odgovornost za svoje izbore. Kao i sloboda da menjam svoje izbore. A Amerika zaista pruža slobodu u tom pravcu”, zaključuje Nevena Ristić.

https://www.instagram.com/p/CMEyZ-PqRvn/?utm_source=ig_web_copy_link

Izvor: Naš Biro
Foto: Printscreen Facebook / Nevena Miljački Ristić

YOU MAY LIKE