Connect with us

aktuelno

ROAN ATKINSON: ‘Kultura otkazivanja’ je kao rulja iz Srednjeg veka koja traži nekoga da spali!

Published

on

Britanski glumac i komičar Roan Atkinson poslednji je u nizu slavnih ličnosti koji kritikuje takozvanu “kulturu otkazivanja”.

Tokom opsežnog intervjua za Radio Times, Atkinson, koji je najpoznatiji po svom satiričnom karakteru “Mister Bin”, rekao je da kultura otkazivanja nagriza slobodu govora i da se plaši za budućnost.

“Važno je da smo izloženi širokom spektru mišljenja, ali ono što imamo sada je digitalni ekvivalent srednjovekovne rulje koja luta ulicama tražeći nekoga da spali. Dakle, zastrašujuće je za svakoga ko je žrtva te rulje i to me ispunjava strahom za budućnost”, rekao je Atkinson.

Čuveni 66-godišnji glumac, koji je poznat i po ulogama u “Crnom Guji”, “Džoniju Inglišu” i drugim, optužio je društvene mreže i njihove algoritme za stvaranje binarnog i toksičnog okruženja.

“Problem koji imamo na mreži je taj što algoritam odlučuje šta želimo da vidimo, što na kraju stvara pojednostavljeni, binarni pogled na društvo. To postaje slučaj ili ste s nama ili protiv nas. A ako ste protiv nas, zaslužujete da budete otkazani”, istakao je Atkinson.

Atkinson je u prošlosti vodio kampanju za zaštitu prava javnosti na slobodu govora i proveo je dugi niz godina vodeći kampanju protiv zakona koji su u Velikoj Britaniji podsticali na versku mržnju. Još 2012. rekao je da ljudi moraju da imaju “pravo da vređaju i uvrede”.

Tokom intervjua za Radio Times, Atkinson je takođe otkrio da ne uživa igrajući svoju klasičnu ulogu Mister Bina.

“Ne uživam mnogo da ga igram. Težina odgovornosti nije prijatna. Smatram da je stresna i iscrpljujuća i radujem se njenom kraju”, zaključio je.

Izvor: Insider.com
Foto: Printscreen YouTube / The Late Show with Stephen Colbert

Advertisement