Connect with us

aktuelno

VELIKI PRITISAK NA SRBIJU: Bajden i Stejt department traže priznanje Kosova!

Published

on

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je v.d predsednici Kosova Vjosi Osmani čestitao 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti i podvukao da sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje dve zemlje.

„Mi jedva čekamo da radimo sa budućom vladom da bismo vodili Kosovo napred na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje sa globalnom pandemijom kovid-19 i podsticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova“, piše u čestitki.

Takođe se ističe da veze između naroda SAD i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje.

„SAD ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja da zauzima posebno mesto za porodicu Bajden, u znak poštovanja za vreme kada je moj sin pokojni Bo Bajden radio na obezbeđivanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova“, kaže se u čestitki američkog predsednika.

PORUKA STEJT DEPARTMENTA

SAD će ohrabriti novu kosovsku vladu da prioritetizuje pregovore sa Srbijom”, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs tokom današnjeg brifinga u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje albanskog servisa Glasa Amerike da prokomentariše izbore na Kosovu.

Prethodno je Aljbin Kurti, lider pokreta “Samoopredeljenje”, stranke koja je ostvarila ubedljivu pobedu na izborima u nedelju – najubedljiviju od proglašenja nezavisnosti 2008. godine – poručlio da dijalog sa Srbijom neće biti njegov prioritet

“Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije pod pokroviteljstvom Evropske unije s ciljem da se postigne sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebalo da bude na međusobnom priznanju”, naglasio je Prajs.

Portparol Stejt departmenta je u ime SAD čestitao narodu Kosova na uspešnim parlamentarnim izborima.

“Nadamo se da ćemo sarađivati sa vladom kada bude formirana, pre svega na priopritetnim pitanjima, kako da unapredimo mir, pravdu i prosperitet na Kosovu i u regionu”, dodao je Prajs i zaključio da SAD podržavaju napore prethodne administracije da se postighne normalizacija odnosa između Kosova i Srbije.

Izvor: N1, Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / AFP News Agency, U.S. Department of State

Advertisement