Connect with us

Amerika

OLAKŠANE MERE U ČIKAGU: Barovi i restorani šire kapacitete na 40 odsto!

Published

on

Gradske vlasti Čikaga u utorak su saopštile da barovi, restorani i mesta za javne događaje mogu odmah da prošire kapacitet na 40 procenata, zahvaljujući tri uzastopna dana ukupan broj zaraženih kovidom-19 u padu i beleži se trend opadanja novih dnevnih slučajeva zaraze.

Veliki barovi, restorani i događaji u zatvorenom ograničeni su na 50 ljudi, čak i ako je to manje od 40 procenata kapaciteta objekta. Grad je prethodno uveo ograničenje kapaciteta od 25 posto, ali je ublažio ograničenja nakon pada ključnih pokazatelja.

“Poslednjih dana postigli smo neverovatan napredak u naporima da spasimo živote i pobedimo ovaj smrtonosni virus. Oduševljena sam što smo postigli dovoljan napredak da oprezno ublažimo više propisa, ali još jednom želim da podsetim sva naša preduzeća i stanovnike da još uvek nismo izašli iz problema. Samo posvećenošću onome što znamo da funkcioniše, moći ćemo da nastavimo napredak pažljivo i odgovorno”, rekla je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut.

Zvaničnici su prošle nedelje predstavili “mapu” za ponovno otvaranje u kojoj se navodi da će barovima i restoranima biti omogućeno povećanje kapaciteta na 40 odsto ukoliko se tri dana zaredom zabeleži “umeren” rizik ili niži. Samo je jedan pokazatelj sputavao Čikago da postigne taj cilj ranije: prosečni novi dnevni slučajevi, koji su davali brojke “visokog rizika” sa više od 400 slučajeva dnevno.

Grad je saopštio da će se razmotriti i druga ažuriranja mera kada grad bude na umerenom nivou rizika ili nižem tokom tri dana, iako zvaničnici nisu otkrili na šta tačno misle.

Ako Čikago ostane na umerenom nivou rizika ili nižim dve nedelje, kapacitet uslužne službe u zatvorenom će se proširiti na 50 procenata.

Iako se kapacitet proširuje, restorani i barovi moraju da ispune mnoge druge mere koje važe na nivou države i grada: stolovi, na primer, moraju biti razdvojeni 6 stopa.

Mapa za ponovno otvaranje oslanja se na četiri pokazatelja: prosek novih potvrđenih slučajeva dnevno, procenat pozitivno testiranih, broj pacijenata sa kovidom-19 u krevetima odeljenja za hitne slučajeve i broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

Izvor: Block Club Chicago
Foto: Pixabay

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement