Chicago
34°
Ведро
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 7mph SSW
Влажност: 75%
Притисак: 29.88"Hg
УВ индекс: 0
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

ŠEST NAPADA NA KOSOVSKE CRKVE: Albanci obijaju svetinje, pišu grafite, kradu novac!

Opominjući da se od početka godine dogodilo šest napada na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, Eparhija raško-prizrenska izražava veliku zabirnutost zbog najnovijih napada na pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Podsećajući da je na praznik Sveta tri Jerarha obijena Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici i iz nje je odneta određena suma novca, iz eparhije napominju da su prethodno polomljena sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca, kao da je u januaru prethodila serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Takođe, iz eparhije saopštavaju da je za vikend zabeleženo i ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana, a slučaj je prijavljen policiji.

– Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine -ističu iz Eparhije raško -prizrenske Srpske pravoslavne crkve.

Zato iz Eparhije pozivaju nadležne policijske organe da istraže i ove najnovije slučajeve i počinioce privedu pravdi. Takođe, apeluju na međunarodne predstavnike da utiču na kosovske institucije, jer su mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.

Tekst: Novosti Foto: P.Milošević

YOU MAY LIKE