Connect with us

Srbija

POVRATAK TRADICIJI STEFANA NEMANJE: U Kraljevu počela reprodukcija jelena, preko 30 ih pušteno na slobodu! (FOTO)

Published

on


Lovačko udruženje Кraljevo pre nekoliko dana je u selu Ponore pustilo na slobodu 28 jelena i košuta i pet teladi, koji su prethodnih šest meseci proveli u rezervatu ispod planine Čemerno, posebno sagrađenom za prihvat ove plemenite divljači.

Na ovaj način počeo je dugo planiran proces reprodukcije jelenske divljači na području na kome je živela još u vreme Nemanjića i u čijem je lovu rodonačelnik Stefan s posebnom strašću učestvovao.

Prema rečima predsednika Lovačkog udruženja Кraljevo Uroša Đokovića, jednog od najzaslužnijih za ovu akciju, puštanjem jelenske divljači na ovo područje počeo je završni deo veoma zahtevnog projekta koji vodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede u saradnji sa Lovačkim udruženjem Кraljevo.

,,Sagledavano je više lokacija i izbor je pao na Studenicu, odnosno Čemerno. Кod nas je nadmorska visina nešto viša od Bukovika, odakle je stigla jelenska divljač, ali ovde, uz hranu koju joj još uvek obezbeđujemo, postoje i veliki izvori prirodne hrane, šuma i pašnjaka“,tvrdi Đoković.

Inače,kralj šuma-evropski jelen u studeničkom kraju je poslednji put viđen 1962. godine na izvoru čuvene Odmenjske vode kod Ušća.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement