Connect with us

Srbija

HUMANOST U DOBA KORONE: Neobična priča o čoveku koji je spojio srpski Bujanovac i afrički Togo!

Published

on

Bujanovac, na jugu Srbije, i Togo, država u Africi, udaljeni su više od četiri hiljade kilometara.

Upravo toliko putovala je humanitarna pomoć koji je poslala porodica Sadiki – da se u jednom selu u Togou, koje je patilo od nestašice vode, izgrade dva bunara.

“Kao što nam je važno sunce, mislim da nam je voda još važnija. Kako čovek ustane ujutru, prvim korakom ide prema vodi, prema česmi”, rekao je Ljuan Sadiki.

“Preko prijatelja smo saznali da je baš u toj državi velika nemaština. Nije bilo važno koja je država, koje je mesto. Važna je bila dobra volja i da donacija bude na pravom mestu, za prave ljude koji imaju veliku potrebu”, objasnio je Sadiki zašto je izabrao baš Togo.

“Mislili smo da je donacija tamo potrebnija nego ovde. Mogli smo i ovde da doniramo, ali je tamo veća potreba”, podvukao je.

Novac koji je doniran njegova porodica prethodno nije potrošila usled promena režima putovanja zbog pandemije virusa korona. Ljuanovi roditelji su želeli da odu na hadžiluk u Meku, ali nisu uspeli, pa su se opredelili da na pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Zahvalnica porodici Sadiki na bunaru u Togou/ Printscreen / BBC Video

“Davnašnja želja mojih roditelja je bila da posete Meku, ali ove godine, zbog pandemije nisu mogli – takva je situacij. Donirali su taj deo novca jer su mislili da ni sledeće godine to neće moći da ispune”, ispričao je Sadiki za BBC.

“Osećam se lepo i drago mi je da ljudi tu nađu sebi osveženje”, zaključio je Sadiki.

Izvor: BBC
Foto: Printscreen / BBC Video

Advertisement