Connect with us

aktuelno

HJUSTONE, IMAMO PROBLEM: NASA letelica sa robotom za Mars ušla u “safe mode”

Published

on

Letelica koja prevozi robot Perseverance američke svemirske agencije NASA ka Marsu zapala je u tehničke teškoće i sada radi koristeći samo neophodne funkcije, saopštila je NASA nekoliko sati posle njenog lansiranja iz Floride.

„Podaci ukazuju da je letelica ušla u stanje poznato pod nazivom stanje bez neuspeha, verovatno zato što je njen deo bio hladniji nego što se očekivalo“, kada se našla u senci Zemlje, navela je američka svemirska agencija, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Kako se navodi, osoblje iz Misije Mars 2020. pravi kompletan bilans stanja letelice.

Letelica je u “safe modeu”, ali NASA ne očekuje da problemi ugroze celokupnu misiju.

NASA je danas lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Perseverance koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Prema planu, robot treba da stigne do Marsa 18. februara 2021., sa ciljem sa otkrije tragove ranijeg života na toj planeti.

Raketa Atlas V United Launch Allliancea poletjela je kako je predviđeno u 7.50 po lokalnom vremenu (13.50 po srednjoevropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi, na put dug 480 miliona kilometara koji će trajati gotovo sedam meseci, prenosi Beta.

Ilustracija: NASA rover na Marsu / Pixabay

Misija na Mars

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera “Jezero”, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Krater je dobio ime po mestu Jezero u blizini Jajca u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio rakete se odvojio nekoliko minuta posle lansiranja. Prema planu, Perservance treba na put ka Marsu biti izbačen iz zemljine orbite.

Ako stigne neoštećen 18. februara 2021. NASA-in robot će biti tek peta takva letelica kojoj je uspeo taj put od 1997. godine.

Do sada su sve letelice bile američke, ali Kina je prošle sedmice lansirala svoju prvu letelicu ka Marsu i ona treba stići na crvenu planetu 2021. godine.

Mars bi prema tome iduće godine mogao da ima tri aktivna robota na svojoj površini, sa američkim robotom Curiosity koji je prešao 23 kilometra na planeti od 2012. godine.

Glavna misija robota Perseverance je da traži tragove ranijeg života na Marsu.

Naučnici misle da imaju dobre dokaze da je prije tri milijarde godina planeta bila toplija i pokrivena rekama i jezerima, odnosno imala uslove da nastanu mikrobi.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Youtube / AmericaSpace; Pixabay

Advertisement