Connect with us

Srbija

JEDINSTVEN U CELOJ SRBIJI: Mozaik “Majka Srbija” na simboličan način predstavlja stradanje našeg naroda (FOTO)

Published

on

Pored Crkve brvnare u Sečoj Reci nalazi se crkva Svetog Gergija čiji su temelji postavljeni 1900, a osvećena je 1925.

Iznad ploča na severnoj strani ove crkve poznati akademski slikar i vajar Mihailo Milovanović, ratni slikar Vrhovne komande srpske vojske (1879-1941), naslikao je ženu u narodnoj nošnji koja na simboličan način predstavio stradanje Srbije i srpskog naroda.

Кompozicija ,,Majka Srbija” obnovljena je u mozaiku za Ilindan 2015. godine.

Svetiteljka na severnoj strani sečorečke crkve prikazana je u stojećem stavu sa raširenim rukama, u obliku krsta. Majka koja gubi sinove, muža, ali i dalje sa ponosom stoji kao čvrst oslonac porodice. Na delu se vidi jasna poruka koja se prenosi na posmatrača raznim simbolima.

Srpska majka, koja je stradala za svoj narod, prikazana je kao svetiteljka, sa oreolom. Na glavi joj se nalazi kruna, a iza tela je prikazan dvoglavi orao sa krilima koji predstavlja jedinstvo Crkve i države.

U svojim rukama svetiteljka drži lovorove vence (simbol večnosti, besmrtnosti i pobede) u kojima su ispisane godine rata 1912-1918. Na središnjem delu kompozicije su smeštene maslinove (maslina – simbol mira i Božije brige za ljude) i hrastove grančice (hrast – simbol snage i moći). Ispred svetiteljke su štit, na čijoj se crvenoj pozadini nalazi krst sa ocilima (simbol svetlosti). Iza štita se viore dve srpske zastave.

Srpska majka je prikazana u narodnoj nošnji, na čijim grudima blista krst. Na jeleku je prikazan nar, simvol stradanja. Ornamentalne motive prepoznajemo na pregači.

Cela kompozicija je oivičena narodnom šarom, takozvanim kornjačama, koje predstavljaju život. Ova predstava ostavlja snažan utisak na posmatrača, vraća nas u istoriju i podseća nas na veru, hrabrost i snagu naših predaka.

Srpska majka je obnovljena u tehnici mozaika da bi odolela vremenskim prilikama i ostala što duže da svedoči o istoriji Srbije budućim pokolenjima. Mozaik je izvela Marija Gajić sa svojim saradnicima, uz pomoć donacije ktitora Radmila Jevtovića.

Crtež je izveden na osnovu fotografije iz 1924. godine, kada je bilo i osvećenje: spomen-ploča, ikone „Svetog Georgija” i Srpske Majke.

Crkva Svetog Gergija u Sečoj Reci predstavlja duhovni stub sela opominjući današnja pokolenja na snagu molitve, vere i istine.

Izvor: Opanak.rs
Foto: Pravoslavna eparhija Žička

Advertisement