Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

NE BLOKIRAJTE KALININGRAD! Rusija zapretila Litvaniji ako ne ukine blokadu!

Rusija je najavila da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litvanija odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku enklavu Kalinjingrad, preko koridora Suvalki.

Litvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija – što uključuje jedinu željezničku rutu između kopnene Rusije i enklave koja je stisnuta između Poljske i Litve.

Zabranjena roba uključuje ugalj, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

Kaliningradska oblast se nalazi na Baltičkom moru, nalazi se između Poljske i Litvanije, fizički je odvojena od Ruske Federacije, a sporni koridor vodi dužinom granice ove dve zemlje a polazi iz Belorusije.

Valja podsetiti da je politička kriza vezana za ovu oblast bila povod za Drugi svetski rat.

Naime, u to vreme se Kaliningrad zvao Keninsberg i pripadao je Nemačkoj. Godine 1939. Poljska je, uz podršku Velike Britanije, blokirala tzv. Danciški ili Gdanjski koridor koji je vodio preko njene teritorije do Keninnsberga.

Nemačka je po Versajskom ugovoru imala pravo da koristi koridor, a blokadu je iskoristila kao izgovor da okupira Gdanjsku oblast, što je bio okidač za početak Drugog svetskog rata.

Godine 1945. Sovjetski Savez je anektirao oblast Keninsberga koja od tada nosi ime Kaliningrad, da bi posle raspada SSSR-a ta enklava pripala Rusiji.

Po međudržavnom rusko-litvanskom sporazumu o drumskom saobraćaju iz 1993. godine, Rusija ima pravo da koristi koridor Suvalki.

Litvanija je članica NATO tako da bi svaka ruska vojna intervencija značila da sve članice NATO saveza imaju obavezu da se uključe u sukob na strani Litvanije.

Da li će kriza oko oblasti na Baltiku 83 godine kasnije biti uvod u novi globalni sukob ostaje da vidimo.

Tekst: Serbian Times  Foto: Pinterest

YOU MAY LIKE