Chicago, IL
52°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 90%
Pressure: 29.62"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
52°F
54°F
54°F
54°F
50°F
SunMonTueWedThu
37°F / 25°F
39°F / 30°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

UPALJENA ŠIBICA ZA TREĆI SVETSKI: Litvanija blokirala ruski koridor do enklave zbog koje je počeo Drugi svetski rat!

Litvanija je danas otpočela delimičnu blokadu koridora Suvalki, koji koristi Rusija za snabdevanje svojih građana i vojnih jedinica u enklavi Kaliningrad koja se nalazi na Baltičkom moru. Rusija još nije zvanično reagovala na ove mere Litvanaca.

Kaliningradska oblast je fizički odvojena od teritorije Ruske Federacije, nalazi se između Poljske i Litvanije, a ruski koridor vodi dužinom granice ove dve zemlje a polazi iz Belorusije.

Valja podsetiti da je politička kriza vezana za ovu oblast bila povod za Drugi svetski rat.

Naime, u to vreme se Kaliningrad zvao Keninsberg i pripadao je Nemačkoj. Godine 1939. Poljska je, uz podršku Velike Britanije, blokirala tzv. Danciški ili Gdanjski koridor koji je vodio preko njene teritorije do Keninnsberga.

Nemačka je po Versajskom ugovoru imala pravo da koristi koridor, a blokadu je iskoristila kao izgovor da okupira Gdanjsku oblast, što je bio okidač za početak Drugog svetskog rata.

Godine 1945. Sovjetski Savez je anektirao oblast Keninsberga koja od tada nosi ime Kaliningrad, da bi posle raspada SSSR-a ta enklava pripala Rusiji.

Po međudržavnom rusko-litvanskom sporazumu o drumskom saobraćaju iz 1993. godine, Rusija ima pravo da koristi koridor Suvalki.

Litvanija je članica NATO tako da bi svaka ruska vojna intervencija značila da sve članice NATO saveza imaju obavezu da se uključe u sukob na strani Litvanije.

Da li će kriza oko oblasti na Baltiku 83 godine kasnije biti uvod u novi globalni sukob ostaje da vidimo.

Tekst: Serbian Times / Mile Perić Foto: AZ Osint

YOU MAY LIKE