Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 82%
Pressure: 29.43"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
57°F
55°F
54°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 32°F
50°F / 37°F
61°F / 46°F
63°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

POBEDA SPORTA: Transrodnim plivačima zabranjeno takmičenje!

Svetska plivačka federacija FINA zabranila je učešće transrodnim osobama na takmičenjima, ako nisu promenili pol pre 12. godine života.

Odluka je doneta sa 71 odsto glasova, od 152 nacionalne federacije u Budimpešti, a u Mađarskoj je u toku Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima.

FINA je izglasala politiku „inkluzije polova“, ali to ne znači da će moći da dolazi do situacija u kojoj se nalazi Lija Tomas.

Takmičar rođen pod imenom Vilijam Tomas u muškoj konkurenciji nije imao uspeha, a kada je promenio pol i počeo da se takmiči među ženama, počeo je da dominira.

Zagovara se i nova kategorija otvorenog takmičenja, a formiraće se i posebna radna grupa zadužena za nove mehanizme upravljanja ovom kategorijom.

Naučnici, sportisti i medicinski specijalisti su zajedno radili na formiranju novih smernica u skladu sa onima iz Međunarodnog olimpijskog komiteta.

MOK je tražio da se fokus pomeri sa pojedinačnih nivoa testosterona i zatraže dokazi kada je postojala prednost u rezultatima.

Kada je reč o slučaju Lije Tomas, transrodna sportistkinja je počela da kupi lovorike svuda gde bi učestvovala zbog fizičkih predispozicija, dok su plivačice navodile da se ne osećaju prijatno dok se presvlače u Tomasovoj blizini u svlačionici.

Izvor: Nova.rs Foto: Printscreen / Instagram @liakthomas

YOU MAY LIKE