Connect with us

aktuelno

OBRAČUN SA DUGOM: Saudijska Arabija zabranila igračke i odeću s duginim bojama

Published

on

Vlasti u Saudijskoj Arabiji zaplenile su igračke i dečju odeću duginih boja uz tvrdnju da potiču homoseksualnost, navodi državna televizija Al-Ekhbariy.

Prema izveštaju državne televizije, službenici ministarstva trgovine uklanjaju niz artikala iz trgovina u glavnom gradu Rijadu. To uključuje kopče za kosu, šešire, pernice… Jedan dužnosnik je rekao da su predmeti duginih boja protivrečni islamskoj veri i moralu i da promovišu homoseksualnost usmerenu prema mlađoj generaciji, piše BBC.

“Naši timovi oduzimaju proizvode sa simbolima i znakovima koji protivreče zdravom razumu”, tweetovali su iz ministarstva trgovine. Dodaju da će se prodavnice, za koje se utvrdi da prodaju predmete u duginim bojama, suočiti sa zakonskim kaznama.

Homoseksualni odnosi zabranjeni u Saudijskoj Arabiji

Vlasti susednog Katara su u decembru zaplenile kocke i druge igračke u duginim bojama jer su, kako kažu, nosile slogane koji se protive islamskim vrednostima.

Premda u Saudijskoj Arabiji ne postoji zakon o seksualnoj orjentaciji ili rodnom identitetu, homoseksualni odnosi su strogo zabranjeni. 

Prema tumačenju islamskog zakona u Saudijskoj Arabiji, sporazumno istopolno seksualno ponašanje je kažnjivo smrću ili bičevanjem, zavisno o ozbiljnosti slučaja. Također, protivzakonito je da se muškarci “ponašaju kao žene” ili da nose žensku odjeću. Vredi i obrnuto za žene.

Izvor: BBC Foto: Twitter

Advertisement