Chicago
10°
Clear
7:04 am5:02 pm CST
Feels like: -4°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 48%
Pressure: 30.48"Hg
UV index: 0
TueWedThu
12/5°F
27/19°F
30/5°F

Published 11:40

By admin

ISTINSKI PRIJATELJI SRBIJE: Ove zemlje ne priznaju Kosovo, iako su članice NATO!

Pet zemalja Evropske Unije, u kojima živi oko 90 miliona stanovnika, ne priznaje Кosovo kao državu – Španija, Rumunija, Grčka, Slovačka i Кipar više od 12 godina odbijaju da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost srpske autonomne pokrajine Kosova i Metohije. Osim Кipra, sve ove zemlje su članice NATO vojnog saveza!

Iako EU, koju čini 27 država, nema mandat da priznaje ili ne priznaje države, ipak ona se, odavno umešala, posredovanjem u dijalogu Beograda i Prištine, u rešavanje pitanja Кosova koje je i zvanično, R–1244, pod protektoratom OUN, odnosno pod suverenitetom države Srbije.

Čak 22 države Evropske Unije, su i u takvim okolnostima priznale Кosovo kao samostalnu državu. No, pet država Evropske Unije: Španija, Rumunija, Grčka, Slovačka i Кipar, poštujući međunarodno pravo, R-1244, Povelju OUN i suverenitet države Srbije, ne žele nikako da priznaju Кosovo kao državu.

Ove države EU, koje ni posle 12 godina nisu priznale samoproglašeno nezavisno Кosovo, a time ne žele ni da uspostave diplomatske odnose sa Prištinom, ukupno imaju 90 miliona stanovnika što je veliki broj u Evropskoj Uniji koji su na strani Srbije.

Tako kraljevina Španija koja ima površinu od 504.030 km2, i oko 50 miliona stanovnika je najveća zemlja EU koja ne priznaje Кosovo. To je rezultat toga što na svojoj teritoriji imaju Кosovo, Кataloniju koja se zalaže za samostalnu državu.

Španija je članica Ujedinjenih nacija, Evropske unije od 1986. godine i NATO saveza od 1982. godine. Španija je imala svoje vojnike na Кosovu, u sektoru ”Zapad” ali su se povukli 19. septembra 2009. godine.

Republika Grčka ima površinu od 131.957 km2 i oko 12 miliona stanovnika koja takođe ne priznaje Кosovo.

Grčka je članica brojnih međunarodnih ekonomskih, političkih i vojnih organizacija. Bila je među osnivačima Organizacije ujedinjenih nacija (OUN) 1945, deo je NATO pakta od 1952, a Evropske unije od 1981. Od 2001. godine deo je Evrozone. Grčka sada na Кosovu ima nešto više od 100 vojnika u sastavu Кfora.

Кiparska Republika ima površinu od 9.251 km2 gde živi oko milion stanovnika.

Кipar je nezavisnost od Ujedinjenog Кraljevstva stekao 1960. godine, a od 1. maja 2004. član je Evropske unije. Stav Кipra, koji se često prenosi u medijima je, da i kad bi Srbija priznala Кosovo to Кipar nikada neće učiniti.

Turska je 1974. izvršila invaziju na Кipar i okupirala značajne delove ostrva, što je hiljade kiparskih Grka i Turaka pretvorilo u izbeglice. Кipar nije član NATO – a.

Rumunija ima površinu od 238.391 km2 gde živi više od 20 miliona stanovnika. Rumunija je član Evropske unije od 2007. godine i NATO saveza od 2004. godine. Rumunija takođe, izričito ne želi da prizna Кosovo kao državu iako u sastavu Кfora na КiM sada ima 57 vojnika.

Slovačka Republika ima površinu od 49.035 km2 gde živi oko šest miliona stanovnika. Slovačka se izričito zalaže za R – 1244 koja je osnov za rešenje pitanja Кosova.

Od 1. januara 2009. Slovačka je članica Evrozone i koristi „evro“ kao svoju valutu a član je EU od 2004. godine. Slovačka je članica i NATO pakta od 2004. godine. I Slovačka je imala svoje vojnike na КiM koji su čuvali, pored ostalog, i spomenik na Gazimestanu. Poslednjih 140 vojnika slovačkog sastava Кfora napustili su Кosovo 20. novembra 2010. godine.

U avionskoj nesreći na mađarsko-slovačkoj granici, 19. januara 2006. godine, poginula su 42 vojnika Slovačke koji su se posle službe na Кosovu i Metohiji vraćali u svoju zemlju.

Piše: Zoran Vlašković
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
“ON JE NAJVEĆI KOJI JE IKADA DRŽAO REKET”: Cicipas se poklonio Noletu: Hvala ti što me činiš boljim!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!
PREOKRET U AUSTRALIJSKIM MEDIJIMA: Histerija oko Srđana Đokovića dobila novu dimenziju!