Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 11:01

By admin

AMBASADOR SRBIJE POSETIO TIROL: Obišao srpsku zajednicu i odao počast Diani Budisavljević! (FOTO)

Od 29. do 30. maja 2021. godine, Njagova Ekscelencija ambasador Republike Srbije u Austriji, gospodin prof. dr Nebojša Rodić, boravio je u okviru dvodnevne posete u Inzbruku zajedno sa vojnim atašeom Republike Srbije u Austriji, gospodinom pukovnikom Željkom Bosancem.

Do dogovora o poseti je došlo pre svega kroz redovnu komunikaciju između ambasade Republike Srbije u Beču i Srpske pravoslavne omladine Inzbruk (SPOJI) koja je uspostavljena početkom 2020. godine kada je došlo do javne rasprave u vezi s tekstom za spomen-ploču koja je trebalo da se postavi u znak sećanja i zahvalnosti Diani Budisavljević (devojački Obekser) u samom centru grada Inzbruka. Tada je NJ.E. ambasador Rodić vlastima grada Inzbruka uputio pismenu molbu o ponovnom razmatranju teksta na spomen-ploči nakon što je objavljena prvobitno planirana verzija teksta.

Ujedno je ovo bila i prva poseta jednog srpskog ambasadora srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od dve decenije, te je predstavljalo veliku čast za sav naš narod u Inzbruku i šire.

U planu je i sledeća poseta NJ.E. ambasadora Rodića Inzbruku i Tirolu, a tokom ove prve on je zajedno sa pukovnikom Bosancem, kao i predstavnicima organizacije SPOJI i Crkvenog odbora Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, u prepodnevnim časovima 29. maja obišao grobno mesto Diane Budisavljević na kojem su zajedno položili cveće.

Posle toga su obišli i spomen-ploču Diani Budisavljević na njenoj rodnoj kući „Obekser Hausu“ u najužem centru glavnog grada pokrajine Tirol u ulici Marije Terezije. Spomen-ploča je konačno postavljena 7. aprila 2021. godine u užem krugu predstavnika grada Inzbruka, posle 11 godina koliko je prošlo od prve inicijative za njeno postavljanje koju je još 2010. godine pokrenula organizacija SPOJI u saradnji sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola. Posle višemesečne javne rasprave koje se vodila od februara do novembra 2020. godine o tome kako treba da glasi tekst na ploči, konačno je u novembru 2020. doneta odluka da na spomen-ploči treba spomenuti da se radilo o „više hiljada pretežno srpske dece“ koje su Diana Budisavljević i njeni saradnici spašavali iz „koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“. Najaktivniju ulogu u javnoj raspravi o samom tekstu na spomen-ploči imali su predstavnici organizacije SPOJI uz podršku svojih prijatelja naučnika i eksperata iz Austrije, Hrvatske i Srbije.

Upravo je jedna od tačaka dnevnog reda posete gradu Inzbruku bio i sastanak sa prof. dr Horstom Šrajberom na kojem su prisustvovali NJ.E. ambasador Rodić, gospodin pukovnik Bosanac i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača organizacije SPOJI. Prof. dr Horst Šrajber je jedan od istoričara i eksperata, koji se bave tematikom Drugog svetskog rata, Holokausta, kulture sećanja, te u sklopu toga i tematikom Jasenovca. Važi za jednog od najuglednijih stručnjaka za kulturu sećanja u Tirolu i šire, a bio je među onima koji su se uz SPOJI zalagali da na spomen-ploči bude spomenuto poreklo spašene dece, jer to predstavlja trenutno najaktuelnije poznate činjenice u vezi s akcijom Diane Budisavljević.

Za sam kraj prvog dana NJ.E. ambasador Rodić, zajedno sa gospodinom pukovnikom Bosancem, održao je sastanak sa Zajednicom Srba Tirol u prostorijama КUD-a „Ostrog“ u Inzbruku, na kojem su zbog epidemioloških mera prisustvovali po jedan predstavnik svakog udruženja. Među njima su bili predstavnici КUD-a „Ostrog“, КSUD-a „Bratstvo“, КUD-a „Đurđevdan“ (svi iz Inzbruka), КUD-a „25. maj“ iz Vatensa, КSК-a „Petar Кočić – Zmijanje“ iz Figena i КUD-a „Naš svet“ iz Rojta. Sastankom je predsedavao Oliver Ranisavljević, predsednik Zajednice Srba Tirol i zamenik predsednika organizacije SPOJI, koji je zajedno sa domaćinima iz КUD-a „Ostrog“ i drugim predstavnicima Zajednice Srba Tirol pripremio sastanak kao i večeru nakon istog, koja je bila na vrhunskom nivou i kojoj su se svi obradovali i u prijateljskoj atmosferi nastavili razmenjivanje kontakata i iskustava posle zvaničnog sastanka.

Drugog dana, 30. maja 2021, NJ.E. ambasador Rodić i gospodin pukovnik Bosanac, prisustvovali Svetoj Liturgiji u crkvi Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja, koja je 2019. godine poklonjena Srpskoj pravoslavnoj opštini Inzbruk i SPC u Austriji od rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. To je crkva koja se nalazi u samom centru grada nedaleko od Trijumfalne kapije, a koja je do sada široj javnosti u Inzbruku bila poznata kao „Herz-Jesu-Кirche“ (srpski: crkva Isusovog srca) i koja predstavlja jednu od glavnih znamenitosti glavnog grada Tirola. Posle Svete Liturgije i propovedi prote Aleksandra Stolića, NJ.E. ambasador Rodić obratio se mnogobrojnim vernicima zahvalivši se svima koji su organizovali sadašnju posetu u nadi da će uskoro ponovo posetiti Tirol.

Pre nego što su NJ.E. ambasador Rodić i gospodin pukovnik Bosanac napustili Inzbruk, otac Aleksandar Stolić im je u ime SPCO Inzbruk, SPOJI i Zajednice Srba Tirol, a uz prisustvo predsednika Crkvenog odbora, Živorada Кarajovića, kao i predstavnika SPOJI i Zajednice Srba Tirol – Filipa Vlajića, Olivera Ranisavljevića, mr Milana Nešića i mr Vladimira Vlajića – uručio simbolične autentične poklone koji će ih sećati na prvu posetu ambasade Srbije u Austriji srpskoj zajednici u Inzbruku i Tirolu posle više od 20 godina.

Izvor: Srpska pravoslavna omladina Inzbruk SPOJI
Foto: David Gavrić

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!