Connect with us

Amerika

VRHOVNI TUŽILAC SAD POKLOPIO VODITELJA CNN: Mediji ne smeju biti pristrasni, ne postoji epidemija policijskih ubistava crnaca

Published

on

Vrhovni tužilac SAD Vilijam Bar odbacio je tvrdnju Volfa Blicera da je CNN “pošten i uravnotežen” medij, kao i da postoji “epidemija policijskih ubistava Afroamerikanaca.

Na kraju dugog intervjua voditelj emisije Situation room pitao je Bara da li očekuje da ostane na svojoj poziciji ukoliko predsednik Tramp ponovo pobedi izborima, međutim tužilac je odbio da odgovori objasnivši kako smatra takvo pitanje drskim.

„Da li uživate u tome što radite?“, Blicer se nadovezao.

„Ne bih koristio reč uživanje, ali rekao bih da je zadovoljavajuće“, odgovorio je Bar sa osmehom.

Blicer je zatim pitao Bara da li je „više uživao prvi put“ kao državni tužilac pod upravom Džordža Buša mlađeg.

„Pa, politička klima i mediji bili su mnogo drugačiji“, rekao je Bar.

„A imali ste i drugačijeg predsednika, Džordža Buša“, uskočio je Blicer.

“Da, ali mediji bi trebalo da budu pošteni i uravnoteženi bez obzira ko je predsednik”, uzvratio je Bar i dodao: „[To] ne daje dozvolu medijima da lažu onako kako to čine mnogi mediji.“

„Mogu da govorim u naše ime, mi smo pošteni i uravnoteženi“, rekao je Blicer u odbranu svoje mreže.

„OK“, reagovao je državni tužilac uz podsmeh.

Prethodno su Bar i Blicer razgovarali o glasanju putem pošte, a voditelj CNN-a sugerirao je kako predsednik podstiče među glasačima strah od krađe izbora.

„Vulf, ovo je, znate, vrsta jeftinog trika koji služi da se problem zaobiđe“, rekao je Bar, „a to je dvostranačka komisija kojom su predsedavali Džimi Karter Džejms Bejker još 2009. godine da je … glasanje poštom obeleženo uz rizikom od prevare i prinude “.

Blicer je pokušao da se ubaci, ali ga je Bar zaustavio rekavši mu: “Pustte me da govorim”.

“Od tog vremena pričalo se – u novinama, na mrežama, u akademskim studijama – da je otvoreno za prevare i prinude. Jedino kada se narativ promenio jeste nakon dolaska ove administracije.”

Glavni državni tužilac takođe je istakao kako je “lažna priča” kada se kaže da postoji “epidemija policijskih pucnjava na nenaoružane crnce”.

“Mislim da je narativ prema kojem postoji epidemija policijskih pucnjava na nenaoružane crnce jednostavno lažna priča”, rekao je Bar i dodao: „Činjenica je da je vrlo retko da nenaoružanog Afroamerikanca ustreli beli policajac.“

Oni koje su policajci upucali većinski su belci, 52 odsto, ali 32 procenta su crnci, iako Afroamerikanci čine 13 procenata stanovništva, prema nalazima Nacionalnog instituta za zdravlje.

Utvrđeno je da je većina žrtava, 83 odsto, naoružana. Međutim, crne žrtve su verovatnije bile nenaoružane, 14,8 procenata, od belih, 9,4 procenta, ili hispanoamerikanaca, 5,8 procenata.

Od 2015. godine, policija je ubola oko 32 crnca na milion Amerikanaca, dok za bele Amerikance taj broj iznosi 13 na milion, prema bazi podataka Vašington Posta.

Nijedan izveštaj nije objavio detalje o rasi policajaca koji pucaju na nenaoružane građane.

Bar je više puta odbacio narativ o sistemskom rasizmu unutar policijskih snaga.

Bar je u julu, na saslušanju u Kongresu, rekao kako je „razumljivo“ da Afroamerikanci gaje nepoverenje prema policiji i priznao percepciju pristrasnosti tokom policijskih susreta.

„Istovremeno, mislim da bi bilo previše pojednostavljeno tretirati problem kao ukorenjen u nekom dubokm sistemskom rasizmu koji generalno prati naše policijske snage“, rekao je i dodao: “Čini se daleko verovatnijim da problem potiče iz složene kombinacije faktora, na koje se vremenom može koncentrisati pažnja.”

Izvor: Fox News
Foto: Printscreen YouTube / CNN

Advertisement