Chicago, IL
73°
Sunny
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 11mph WNW
Humidity: 40%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 5
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
75°F
73°F
68°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
63°F / 50°F
66°F / 59°F
68°F / 50°F
57°F / 46°F
55°F / 43°F

Published 3 years ago

By admin

FILM ‘OTAC’ IZAZVAO BURU: Šta je u Srbiji fikcija, a šta roditeljsko pravo

Javnost u Srbiji potresa slučaj Đorđa Joksimovića, kojem je socijalna služba oduzela troje dece i čija je priča bila inspiracija za film “Otac” Srdana Golubovića.

Bura je pokrenuta na društvenim mrežama i medijima, a reagovali su i nadležni. Sa jedne strane, navodi se da je Joksimović odavno ispunio uslove da mu se deca vrate, dok ministar kaže da film nije život i da sve što se čini ima za cilj dobrobit dece.

Polemiku na društvenim mrežama i u javnosti, kao i reakciju nadležnih, izazvao je slučaj Đorđa Joksimovića, oca kojem je oduzeto roditeljsko pravo nad troje dece, i koji već pet godina pokušava da ih vrati pod svoje okrilje.

Film “Otac” Srdana Golubovića, premijerno prikazan 16. januara na Radio-televiziji Srbije, inspirisan je istinitom pričom iz okoline Kragujevca, prema kojoj je otac krenuo peške za Beograd tražeći svoju pravdu, nakon što mu je socijalna služba oduzela decu i smestila ih u hraniteljsku porodicu.

Ministarstvo se “aktivno uključilo u slučaj”

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju saopštilo je da se aktivno uključilo u slučaj, te da će uraditi sve što može da deca rastu kao i sva druga, navodeći da je “slučaj Joksimović daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti”.

U saopštenju ministarstva se navodi da je ministar Ratko Dmitrović razgovarao sa direktorom Centra za socijalni rad u Kragujevcu Vladom Jovanovićem, i još nekoliko osoba koje su upoznate sa slučajem, uključujući i ljude bliske Đorđu Joksimoviću, a povodom atmosfere koja je stvorena u javnosti.

Dmitrović: Film, često, nije život

Ministar je naveo da sve što u tom slučaju preduzimaju nadležne institucije ima za cilj dobrobit dece.

“Slika koja je stvorena u javnosti, i dalje se stvara, kako neko ima zlu nameru da roditeljima iz obesti uzme decu, čak se spominje i usvajanje u inostranstvu, dokaz je potpunog napoznavanja činjenica ili svesnog manipulisanja”, naveo je Dmitrović.

Kako je rekao, “filmska umetnost u pravilu slika život, ali film, često, nije život”.

“Posebno nije u slučaju Joksimovića. Jedno je predložak, nadgradnja, fikcija, a drugo život sa svim surovostima i tragičnim pojavama koje mogu da se odražavaju na ljude, u ovom slučaju na decu. Slučaj Joksimović je daleko od mozaika koji je o tome složen u javnosti”, smatra Dmitrović.

Zamolio je sve koji bi, kako kaže, da komentarišu ovaj slučaj i daju ocene, a ne poznaju činjenično stanje, da se suzdrže, pre svega zbog dece Joksimovića.

Povodom slučaja Đorđa Joksimovića, danas je održan sastanak Zaštitnika građana s predstavnicima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ministarstvo predalo ombudsmanu celokupnu dokumentaciju
Ministarka Darija Kisić Tepavčević je obavestila ombudsmana da je Ministarstvo zatražilo od Centra za socijalni rad “Solidarnost” iz Kragujevca celokupnu dokumentaciju u vezi s tim slučajem.

Centar je Ministarstvo obavestio o svim preduzetim radnjama na tom slučaju od 2015. godine do danas, dostavljajući potrebnu dokumentaciju, koju je ministarka predala Pašaliću na dalje postupanje.

Ministarka i ombudsman Zoran Pašalić su se saglasili da je interes dece od prioritetnog značaja za obe institucije.

Otac odavno ispunio uslove za starateljstvo?

Ombudsman se za slučaj Đorđa Joksimovića zainteresovao nakon napisa u medijima da je otac odavno ispunio sve uslove koje je organ starateljstva od njega zahtevao, ali da ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u Centru “Solidarnost”.

Zaštitnik građana je saopštio u ponedeljak da je zato pokrenuo postupak kontrole privatnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad i Ministarstva za rad.

Smatra da u tom slučaju postoji mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa deteta.

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / The Match Factory

YOU MAY LIKE