Chicago, IL
61°
Fair
6:10 am7:30 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 56%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
61°F
63°F
64°F
MonTueWedThuFri
64°F / 48°F
66°F / 61°F
66°F / 50°F
59°F / 45°F
57°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

ZLATNI GLOBUS O ‘DARI IZ JASENOVCA’: Prvi film koji prikazuje strahote ustaških zločina!

Selekciona komisija Zlatnog globusa, najprestižnije organizacije za dodelu nagrada u filmskoj industriji, objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst na temu stradanja srpskog naroda prikazanog u filmu “Dara iz Jasenovca”.

Dugo očekivano ostvarenje kreće sa prikazivanjima u bioskopima širom Sjedinjenih Američkih Država početkom februara, a pored trke za Zlatni globus, Srbiju će predstavljati i u trci za 93. nagradu Američke akademiјe filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

Tekst se bavi istorijskom pozadinom priče filma, iskazujući razumevanje za srpske žrtve i navodi se da je “Jasenovac” bio jedan od najvećih logora za istrebljenje, ali da je u svetu malo ko čuo za njega.

“Ovim mestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali.

PROČITAJTE JOŠ:

SKANDAL U ZADRU: Milanović napustio svečanost zbog ustaških obeležja! (FOTO)

ODLAZAK VELIKE GLUMICE: Preminula Mira Furlan (65)

DONELI DOMOVINU U AMERIKU: Srbi plivali za časni krst u Nju Džersiju! (FOTO, VIDEO)

Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Jevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora”, navodi se na portalu goldenglobes.com.

Potresna istorijska saga “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića na jedinstven način opisuje borbu, hrabrost i stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata iz perspektive desetogodišnje devojčice Dare. Ovu tragičnu priču, napisanu na osnovu istinitih događaja i svedočenja žrtava rata, gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih većih gradova imaće priliku da pogledaju od 5. februara, a nešto kasnije film će se prikazivati i u Filadelfiji, Detroitu, Indianapolisu, Orlandu, Klivlendu i brojnim drugim metropolama širom SAD.

Kadar iz filma Dara iz Jasenovca / Printscreen YouTube / 101 Studios

Film, koji su podržali Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije, govori o porodici razorenoj smrću i razdvajanjem, od koje ostaju samo desetogodišnja Dara i njen dvogodišnji brat Budo.

Dara preuzima na sebe misiju da zaštiti i spasi svog malog brata. Na portalu goldenglobes.com ističe se da se reditelj ne libi da prikaže zločine koji su počinjeni, kao i da skrene pažnju na podatak da su Nemci tražili od komandanta logora da “očisti” lokalno stanovništvo od Jevreja i Roma, ali ne i od Srba. U filmu je, kako stoji u tekstu na pomenutom sajtu, upravo ustaški komandant logora onaj koji svrstava Srbe (i Slovene uopšte) u nacističku kategoriju “Untermenschen” (niža rase).

“Ovo je prvi igrani film koji razotkriva strahote Jasenovca i rasvetljava besmislene zločine počinjene na štetu stotina hiljada žrtava, od kojih su mnoga bila deca. I dok film otkriva ove tragedije, na kraju priča priču o preživljavanju i otpornosti i o snazi, hrabrosti i istrajnosti”, reči su reditelja Antonijevića.

U filmu “Dara iz Jasenovca” glavnu ulogu, Daru, tumači devojčica Biljana Cekić, koja nikada ranije nije glumila, dok je ostatak glumačke postave dobro poznat gledalištu u Srbiji i regionu.

Tekst portala Golden Globe možete pročitati OVDE

Izvor: B92
Foto: Kadar iz filma Dara iz Jasenovca / Printscreen YouTube / 101 Studios

YOU MAY LIKE