Chicago, IL
54°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 7mph S
Humidity: 82%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
55°F
57°F
59°F
63°F
64°F
TueWedThuFriSat
45°F / 37°F
46°F / 36°F
50°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

KAD DECU VIĐAŠ SAMO ZA BOŽIĆ: Surova životna bitka Đorđa, uz čiju smo priču plakali u filmu “Otac”

Đorđe Joksimović stvaran je lik koga u filmu Srdana Golubovića „Otac“ igra glumac Goran Bogdan. Potresna drama za gledaoca istinit je život i surova realnost ovog čoveka koji se za svoju decu bori već šest punih godina.

Joksimoviću je tri maloletne ćerke oduzeo Centar za socijalni rad iz Kragujevca nakon što je, zvaničnici kažu, njegova supruga pokušala da se zapali u krugu fabrike jer su oboje otpušteni bez isplaćene naknade i zaostalih plata.

– Nisam to video. Tako su mi rekli da je bilo. Decu su odveli odmah. Teško smo živeli, ali ja sam nadničio, kako-tako sam se snalazio. Posle toga je Centar izdao saopštenje da mi se deca oduzimaju na neodređeno vreme, jer nisam sposoban da se brinem o njima – rekao je Đorđe.

Sudskim putem jedva je izdejstvovao da  svoju decu viđa makar kada su neki praznici. To je retko i na samo nekoliko sati, a poslednji put za Božić ove godine. Kaže da je dan kada ide po njih za njega lično blagdan.

-Ništa nije teže nego kad moja tri deteta moram da povedem iz naše kuće nazad u tuđu, kod stranih ljudi u hraniteljsku porodicu. Od toga je samo gori povratak – kad otključam kuću i vidim da je prazna, kaže Đorđe Joksimović, čija je sudbina bila inspiracija za film „Otac“.

TEŠKO RADI DA BI PREŽIVEO: Đorđe Joksimović

Joksimović je otac tri maloletne ćerke a, kako navodi, od 2015. godine čeka da se Centar za socijalni rad iz Kragujevca koji mu je oduzeo decu „smiluje“ da mu ih – vrati.

– Ne znam na čemu sam. Zovem Centar, niko se ne javlja, nikako ne mogu da doprem do bilo koga od njih … Ne znam trenutno kakva je situacija. Što se mene tiče, odavno sam ispunio sve uslove koje su od mene tražili da bi mi deca bila vraćena – i dodaje da je sebi dao rok do kada će, kako kaže, biti normalan.

Dao sam sebi neki rok dokle treba da izdržim da budem normalan, sačekaću još jedan kraći period da vidim šta će i ako će biti. Posle… – ne otkriva do kraja svoje misli Joksimović.

Film je kaže gledao u Beogradu, sa suzama u očima jer je iznova proživljavao svoje boli, a objašnjava da je su filmom mnoge scene ublažene.

– Sve sam institucije obišao, pisao, peške sam išao do Beograda, molio, ali ništa. Ne mogu da vam opišem kad se sastanemo, kad smo zajedno. To mora da se vidi. Srce mi je skamenjeno, neću pred njima da pokažem, ali oni sve znaju i sami. Vide, čuju, razumeju. Hoću da prsnem, ali neću pred njima da pokažem. Sva tri deteta sve ovo teško podnose, ali najmlađa. Svaki put pune oči suza. Strašno je kad svoju decu morate da odvedete strancima i predate kao da su njihova – izgovara hrabri Đorđe Joksimović i poručuje da zna još mnogo ovakvih slučajeva u tom kraju, ali da samo on problem javno iznosi.

Izvor: Sputnjik Foto: Sputnik

YOU MAY LIKE