Connect with us

Amerika

NACIONALNA GARDA PONIŽENA I BESNA: Osećamo se izdano, isterali su nas da spavamo na parkingu! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Hiljadama pripadnika Nacionalne garde dozvoljeno je da se vrate u u Кapitol u četvrtak uveče, nekoliko sati nakon što su im službenici američke kapitolske policije naredili da napuste objekae. Gardisti su tako bili primorani da sklonište potraže u obližnjoj garaži, nakon što su dve nedelje bili na dužnosti obezbeđujući Kapitol posle demonstracija 6. januara.

Jednoj jedinici, koja se odmarala u zgradi kancelarije Senata Dirksen, iznenada je naređeno da napusti objeka, ispričao je jedan od gardista.

Grupa od 5.000 vojnika je bila prisiljena da se smesti u obližnjoj garaži, bez internet prijema, sa samo jednom električnom utičnicom i jednim kupatilom sa dve kabine, tvdi gardista. Temperatura je te noći u Vašingtonu iznosila oko -5 stepeni celzijusa.

“Juče su desetine senatora i kongresmena šetale među našim redovima fotografišući se, rukujući se i zahvaljujući nam na usluzi. U roku od 24 sata više nisu imali koristi od nas i proterali su nas u ugao parking garaže. Osećamo se neverovatno izdano”, kaže gardista.

U medijima i na društvenim mrežama osvanule su fotografije na kojima se vide gardisti koji zbijeni kao sardine spavaju i odmaraju na podu garaže.

Svim trupama Nacionalne garde naređeno je da u četvrtak napuste Кapitol i obližnje zgrade Кongresa i da postave mobilne komandne centre ispred ili u obližnjim hotelima, potvrdio je drugi gardista. Rečeno im je da prave pauze za odmor tokom 12-časovne smene napolju i u garažama, rekla je ta osoba.

Visoki zakonodavci iz obe stranke oglasili su se na Tviteru kako bi osudili ovu odluku i zatražili odgovore, nakon što je američki POLITICO prvobitno objavio vest u četvrtak uveče.

Predstavnik demokratske većine u Senatu Čak Šumer napisao je na Tviteru: “Ako je ovo istina, to je nečuveno. Istina će izaći na videlo”.

Senator Tom Koton iz redova Republikanaca primetio je da Kapitol ostaje zatvoren za javnost, “tako da ima dovoljno prostora za trupe da predahnu u njemu”.

Oko 22 sata uveče, demokratski senator Martin Hajnrih saopštio je da se situacija “rešava” i da će se gardisti moći da se vrate u prostor Kapitola kasnije tokom noći.

“Upravo sam uputio niz poziva i obavešten sam da se policija Кapitola izvinila gardistima i večeras će biti vraćeni u kompleks”, dodala je senatorka Tami Dakvort, koja je u borbi izgubila obe noge, “Stalno ću proveravati da li jesu”, dodala je.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abot naredio je pripadnicima teksaške Nacionalne garde da se vrate iz Vašingtona.

“Naredio sam generalu Norisu da naredi povratak teksaške Nacionalne garde u našu državu”, napisao je Abot na Tviteru u četvrtak uveče.

Izvor iz Nacionalne Garde potvrdio je u četvrtak kasno uveče da je svim trupama u garažama naloženo da se vrate unutar Кapitola.

U izjavi, portparol policije Кapitola Eva Malecki rekla je da je odeljenje nedavno zatražilo da se smene trupa smanje sa 12 na 8 časova, kako bi se omogućili dodatni sati odmora, dalje od kompleksa Кapitola. U izjavi nije pojašnjeno zašto su gardisti prisiljeni da spavaju na parkingu garaže.

Gardisti nisu dobili jasan razlog za našuštanje zgrade. Prvi gardista rekao je da je to moglo biti zbog žalbe da neke trupe nisu nosile maske, ali je porekao da je to bio slučaj.

„Imamo stroga uputstva da se maske moraju nositi uvek, osim ako vojnici ne jedu i piju“, rekao je stražar.

PROČITAJTE JOŠ:

SRPSKI KRST NA LEĐIMA NFL ZVEZDE: Kvoterbek Vašingtona se tetovirao u čast pradede koji se borio u Prvom svetskom ratu! (FOTO, VIDEO)

GRADONAČELNIK IZ TENESIJA SE NE PREDAJE: Na dan inauguracije spustio zastavu na pola koplja!

BAJDEN UVEO NOVE MERE: Testovi i karantin za sve koji dolaze u SAD! (VIDEO)

Кapitolska policija zatražila je od trupa da u četvrtak presele svoje odmorište, rekao je portparol garde, major Met Marfi.

„Dok Кongres zaseda, a istovremeno je pojačan saobraćaj i obavljaju se poslovi, policija Кapitola zatražila je od trupa da presele svoje odmorište“, rekao je Marfi dodajući: “Privremeno su preseljeni u garažu Pravosudnog centra Turgud Maršal sa grejanjem i toaletom. Mi smo i dalje agilna i fleksibilna snaga koja obezbeđuje sigurnost Кapitola i okolnih područja”.

Rukovodstvo garde nije donelo odluku i “trudi se da pruži utočište za odmor trupama koje su i dalje u 12-časovnoj smeni štiteći Кapitol i teren Кongresa”, rekao je jedan od gardista.

„Zaista možda postoji važan razlog da se iselimo, ali to još uvek nije dobro saopšteno“, dodao je.

Trupe su posebno zabrinute zbog toga što će tokom pandemije biti spakovane u uske prostorije sa ograničenim pristupom kupatilu. Prema navodima dvojice gardista, najmanje 100 gardista ima pozitivan test na Covid-19. Neki su u hotelima u karantinu.

Portparol je ranije odbio da navede određeni broj za trupe koje su imale pozitivan test na virus.

Ovo nije prvi incident u vezu sa poštovanjem Nacionalne garde i obezbeđivanjem pristojnog smeštaja. Prethodne sedmice, fotografije trupa kako spavaju na podu u hodnicima Кongresa takođe su postale viralne, nakon čega su gardistima obezbeđni kreveti, o čemu je takođe izvestio POLITICO.

Hiljade vojnika već su napustile Vašington nakon što je oko 25.000 pozvano u prestonicu da pomogne u odbrani od potencijalnih pretnji uoči inauguracije predsednika Džozefa Bajdena u sredu.

Izvor: Politiko
Foto: Printscreen Twitter @AndrewDesiderio

Advertisement