Connect with us

Amerika

DRŽAVLJANSTVO ZA OSAM GODINA: Šta Bajdenov novi imigracioni plan znači za Čikago!

Published

on

Očekuje se da će američki predsednik Džo Bajden ove sedmice objaviti zakonodavni plan za nove imigracione zakone u SAD.

Nacrtom zakona navodno će se predložiti osmogodišnji put do državljanstva za imigrante bez dokumenata, koji žive u Sjedinjenim Državama od 1. januara 2021. godine, kao i ubrzan pristup zelenoj karti za primaoce programa Odložene akcije za dolazak dece (DACA). Takođe, planirano je i povećano finansiranje tehnologija granične bezbednosti.

Plan dolazi nakon četiri haotične godine za imigracione aktiviste pod Trampovom administracijom.

“Bilo je zbunjujuće. Jednog dana morate da predate ovaj dodatni obrazac, sledećeg ne morate, i tako iznova i iznova. DACA je prepravljena, pa obustavljena, pa ponovo prepravljena”, rekao je Hoze Ventura, direktor pravnog odeljenja Centro Romero, grupe za podršku imigrantima i izbeglicama u Čikagu.

Ventura i drugi advokati širom Čikaga hvale dolazećeg predsednika i kažu da su optimisti da je oštar odnos prema imigrantskim zajednicama iz Bele kuće stvar prošlosti.

PROČITAJTE JOŠ:

EPIDEMIJA KRAĐE AUTOMOBILA: Čikagom hara kriminalni klan, rekordan broj otimanja kola!

ODLAZAK LEGENDARNOG VODITELJA: Lari King preminuo u 88. godini!

BELA KUĆA REDIZAJNIRALA SAJT: Bajden uveo rodno neutralne zamenice – Mx, other, none…

To uključuje Natividada Hernandeza iz organizacije zajednice Frida Кhlo u čikaškoj četvrti Gejdž Park. Hernandez radi sa mnogim porodicama bez dokumenata na jugozapadnoj strani grada.

“Vreme je radosti za nas”, rekao je Hernandez i dodao: “Otkako je (Bajden) pobedio, tek smo počeli da vidimo kako se stvari menjaju. Pretpostavljam da se jednostavno ne osećamo napadnuto, kao ranije. Mislim da svi u ovom trenutku samo pozdravljaju osećaj… nekada smo bili u podzemlju, a sada, prezadovoljan sam promenama”.

Bajdenov zakonodavni predlog naišao je na značajan otpor određenih republikanskih predstavnika, iako je pohvaljen od strane nekoliko konzervativaca.

“Najviše me raduje kao ustavnog konzervativca to što će predlog morati da prođe Кongres”, rekao je Dejvid Eplgejt, advokat i član konzervativne i libertarijanske pravne organizacije The Federalist Society. “Što više partija zajedno rade na donošenju zakona, mislim da ćemo svi biti srećniji”, dodao je.

Eplgejt kaže da je takođe bio ohrabren da vidi dodatna sredstva za pojačanu sigurnost granica u Bajdenovom planu. Predloženo zakonodavstvo dalo bi prednost “pametnoj graničnoj kontroli” sa ciljem poboljšanja tehnologije i operacija na graničnim prelazima i lukama.

Ostali zagovornici imigracije pohvalili su Bajdenov predlog, ali kažu da ga treba smatrati prvim korakom ka sveobuhvatnoj reformi imigracije.

“Mislim da je sjajan početak obraćanja humanijem i pravednijem imigracionom sistemu”, rekla je Mari Meg Mekarti, izvršna direktorka Nacionalnog imigrantskog pravosudnog sistema. “Međutim, upozoravam Кongres da deluje brzo, dok u međuvremenu izvršna vlast mora da radi kako bi zaštitila naše porodice i naše zajednice. Veoma sam zabrinuta da će Кongresu trebati neko vreme da ovo krene napred”, dodala je.

Bajden je u sredu potpisao nekoliko izvršnih naloga koji se odnose na imigraciona pitanja, uključujući jedan koji je produžio program DACA.

Mekarti navodi da bi volela da administracija ide dalje, uključujući izdavanje moratorijuma na deportacije kako bi se pozabavila sistemom pritvora za imigracije.

“Za one koji su trenutno u zatvoru, oni su u opasnosti, posebno sada sa kovidom. Zato moramo odmah preko administracije smisliti sveobuhvatan sistem, zaustaviti deportacije i osigurati ljudima da imaju ‘lep dan na sudu ‘”, objasnila je Mekarti.

Izvor: WTTW
Foto: Pixabay / Printscreen YouTube

Advertisement