Connect with us

aktuelno

TEŽAK DAN ZA SPORT: Bajden potpisao, transrodne osobe mogu da se takmiče u ženskim kategorijama!

Published

on

Novopotpisana izvršna naredba američkog predsednika Džozefa Bajdena o “suzbijanju diskriminacije” izazvala je brojne kritike. Mnogi smatraju da će takva odluka uništiti ženski sport jer će omogućiti transrodnim sportistima da učestvuju.

Među desetinama novih uredbi koje je Bajden potpisao tokom prvih dana svog mandata, nalazi se i izvršna naredba o rodnoj diskriminaciji, koja treba da dovede do odobrenja za transrodnim sportistima na koledžima da učestvuju u ženskim, odnosno muškim takmičenjima, zavisno od rodnog identiteta.

Pod naslovom “Sprečavanje i borba protiv diskriminacije na osnovu rodnog identiteta ili seksualne orijentacije”, naredba omogućava sportistima da se takmiče u srednjoškolskim i fakultetskim sportovima u skladu sa svojim rodnim identitetom, a ne biološkim polom.

“Deca bi trebalo da se obrazuju bez brige o tome da li će im biti uskraćen pristup toaletu, svlačionici ili školskim sportovima”, navodi se u obrazloženju.

“Politika moje administracije je sprečavanje i borba protiv diskriminacije na osnovu rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.”, dodaje se.

Naređenje je izazvalo negodovanje na društvenim mrežama, a mnogi su rekli da će priliv transrodnih sportista pokvariti ženski sport.

Iako su LGBT aktivisti hvalili Bajdenovu odluku da se bori protiv diskriminacije, kritičari su rekli da će se javne škole sada plašiti gubitka finansiranja ako ne dozvole transrodnim sportistkama da se takmiče u ženskim sportovima.

„Tužan dan za ženske sportove”, napisao je jedan. „Žene se moraju takmičiti protiv bioloških muškaraca rizikujući povrede i gubitak titule, zahvaljujući novom Bajdenovom izvršnom nalogu. Nikad mi nemoj reći da je ovo „žena koja se zalaže za tebe“. Nije. To je destruktivno i zlonamerno “.

„Ne znam kako da se osećam prema Bajdenovom izvršnom nalogu o transrodnim ženama koje se bave ženskim sportovima. Čini se kao nedostatak “, tvitovao je drugi.

„Mislim da nije dobra ideja da se biološki muškarci takmiče sa biološkim ženkama bez obzira na to šta oni identifikuju“, pročitao je jedan komentar, dok je drugi rekao: „Ako biste imali kćer koja se takmiči u sportu i želi da dobije fakultetsku stipendiju , možda ćete videti drugu stranu “.

Izvor: RT
Foto: Printscreen Twitter @CraigGTelfer

Advertisement