Connect with us

Amerika

DA LI SE SPREMA MASOVNA SELIDBA IZ ČIKAGA: Građani se ne osećaju bezbedno zbog pljački i nereda

Published

on

Predsednik Sudler-a, najistaknutije čikaške kompanije za nekretnine i upravljanje imovinom, rekao je da se stanovnici koje on predstavlja, kao i osoblje njegove kompanije, više ne osećaju bezbedno u Čikagu, nakon što su grad u nedjelju ponovo pogodili neredi i pljačke.

Prvi čovek Sudler-a Steven Levi poslao je pismo gradonačelnici Lori Lajtfut u sredu kako bi izrazio zabrinutost.

Gradonačelnica Lori Lajtfut odgovorila je saopštenjem:

„Ne postoji veći prioritet za grad od osiguranja svih građana Čikaga i njihovih zajednica, zbog čega gradonačelnica Lajtfut koristi sve raspoložive resurse, ne samo da spreči pljačku, već i da osigura da oni koji izvrše krivična odgovaraju.

Kao deo gradskog plana zaštite susedstva, policijska uprava u Čikagu nastavila je da sarađuje sa svim gradskim odeljenjima i agencijama kako bi obezbedila da zajednice u Čikagu, kao i centar grada, imaju policijske resurse i infrastrukturu, što uključuje kamione za so i vuču, koji su neophodni kako bi svi ostali bezbedni i zaštićeni.

Ovo podrazumeva i raspoređivanje jačih policijskih snaga u trgovačkim četvrtima Čikaga, ograničavanje pristupa gradskom centru tokom noći i postavljanje više od 100 transportnih, uličnih,sanitarnih i drugih infrastrukturnih kamiona i resursa duž naših komercijalnih koridora.

Povrh toga, Odeljenje je osnovalo poseban tim detektiva za identifikaciju ako osumnjičenih, ukradene robe i privođenje prestupnika pravdi. Mi ćemo i dalje blisko sarađivati sa lokalnim preduzećima, kompanijama za upravljanje imovinom i stanovnicima kako bismo osigurali da se njihove brige ne samo rešavaju, već da dobiju i dodatne mere sigurnosti i zaštite kako bi se sprečile dalje pljačke i građanski nemiri”, napisala je Lajtfut u saopštenju.

Istražitelji veruju da je grupa pljačkaša koja je ove nedelje delovala po Čikagu, sačinjena od prodesinoalnih lopovalopova, od kojih su mnogi članovi bandi, dok su drugi videli postove na društvenim medijima i pridružili se divljanju.

Kada su pljačkaši provalili u prodavnice rano u ponedeljak ujutru, izgledalo je kao da je policija u Čikagu izmanevrisana i brojčano nadjačana. Izvor upoznat sa taktikama CPD-a kaže da nije postojao sveobuhvatan slojeviti plan reakcije kada su u gradu počele masovne pljačke i neredi.

Iako su vlasti priznale da su poruke u društvenim medijima izlazile u nedelju kako bi podstakle pljačku centra grada u ponoć, policija nije bila u stanju da zaustavi “karavane” lopova i pljačkaša koji su nekontrolirano poharali čikašk ulice.

Jedan od potencijalnih faktora prema izvoru upoznatim sa zbivanjima jeste što je praćenje društvenih medija sada ograničeno zbog tužbi koje su podnele organizacije za građanske slobode, u kojima se navodi da je takvo špijuniranje zabranjeno Prvim amandmanom.

Izvor: ABC7 Chicago
Foto: Pixabay

Advertisement