Connect with us

Amerika

ČIKAGO NA IVICI: Black Lives Matter protestuju zbog hapšenja pljačkaša: “Morali su da pljačkaju Guči i Mejsi jer moraju da jedu”

Published

on

Organizacija Black Lives Matter Chicago izjavila je da je “pljačka prodavnica u noći izmešu nedelje i ponedeljka bila oblik “reparacije”. Članovi BLM su sinoć održali protest u znak podrške za više od 100 nasilnika koji su uhapšeni u čikaškoj “noći terora”.

U centru Čikaga je sinoć bilo bilo mirno, što zbog činjenice da je gradom protutnjala oluja, što zbog odluke vlasti da zabrane saobraćaj u strogom centru, dignu mostove koji vode u grad i blokiraju izlaze sa autoputa, a sve nakon nereda izazvanih lažnom glasinom o detetu koje je ubila policija.

Najmanje 13 policajaca je povređeno, a prouzrokovana je imovinska šteta u iznosu od 65 miliona dolara.

Ariel Atkins, organizatorka čikaškog protesta BLM-a, pljačku je, međutim, nazvala “reparacijom”.

 “Nije me briga hoće li neko da pljačka Gučija, Mejsi ili Najki prodavnicu, jer to osigurava da ta osoba jede”, rekla je Atkins i dodala: “To osigurava da ta osoba ima odeću”.

TRAŽE PRAVDU ZA LOPOVE i SILEDŽIJE: Protestanti BLM juče u centru Čikaga

Nije baš jasno zašto gladne osobe ne obijaju prodavnice hrane nego draguljarnice i prodavnice firmirane garderobe, ali to je već pitanje o kojem Atkins očito nije preterano razmišljala.

“Sve što su želeli da uzmu mogu da uzmu, jer ta preduzeća imaju osiguranje.”, konstatovala je Atkins, pravdajući tako kriminalna dela počinjena prethodne noći.

Pre toga, gradonačelnica Lori Lajtfut, čini se prekasno, upozorila je pljačkaše da ih policija traži i naljutila se kada su joj novinari postavili pitanje “da li je neprocesuiranje ranije uhapšenih kod nasilnika stvorio osjećaj nekažnjivosti”.

Šef čikaške policije Dejvid Braun rekao je na konferenciji za štampu u ponedeljak da su se pljačkaši mogli ponašati “kao da nema posledica” zbog “onoga što se ranije dogodilo”.

Inače, državni tužilac okruga Cook Kim Foks odbacila je optužbe protiv nekoliko stotina demonstranata uhapšenih zbog pljačke i drugih prekršaja tokom protesta zbog ubistva Džordža Flojda.

U međuvremenu, čovek čiji su postupci izazvali nemire, 20-godišnji Latrel Alen, optužen je za pokušaj ubistva policije.

Alen, koji je prethodna hapšen zbog četiri krivična dela, među kojima su provale i ugrožavanje dece, pripucao je na policiju u nedelju popodne. Policajci su uzvratili vatru i ranili ga, a potom su se proširile glasine da su policajce ubili dijete.

Izvor: News Break Foto: Youtube/NBC Chicago

Advertisement