Chicago, IL
36°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 6mph W
Humidity: 62%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
43°F
46°F
48°F
50°F
MonTueWedThuFri
64°F / 54°F
64°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

“NOĆ TERORA” U ČIKAGU: Rulja pljačkala i lomila grad do zore, dva čoveka u kritičnom stanju, povređeno 13 policajaca

Centar Čikaga sinoć je bio poprište nezapamćenog divljanja, a nasilje, praćeno pljačkom, nastavljeno je do ranih jutarnjih sati.

Sve je počelo nešto pre ponoći, kada se organizovana rulja iz južnih pregrađa, u koloni automobila, slila u u samo jezgro grada, popularnu “Magnificent mile”.

Odmah po njihovom dolasku u centar grada, o čemu policija očigledno nije blagovremeno obaveštena – jer se na licu mesta pojavila 20 minuta kasnije(?!), krenulo je kolektivno nasilje. Razbijani su izlozi radnji, i to ne bilo kojih radnji, već onih sa najskupljom robom, poput Epla, Tesle, Gučija, Luj Vitona, Nordstroma, Mejsi, Lambordžini, Markus, ali su stradali i Best baj, Volgrins, Kouč, kao i dosta malih, privatnih prehrambenih radnji, u kojima je masa tražila oružje za obračun sa policijom…

CENTAR GRADA DEVASTIRAN: Razlupani izlozi u Lambordžiniju Photo: Paige Fry

Odmah po dolasku policije deo pljačkaša je zasuo snage reda flašama, kamenicama i konzervama. “Plavci” se u prvi mah nisu snašli, razapeti između onih koji je napadaju i onih koji pljačkaju radnje. Dok su se pregrupisali, veliki broj objekata je bio uništen, a roba odnešena. Do ranih jutarnjih časova uhapšeno je oko 100 nasilnika, a 13 policajaca je povređeno, uključujući i oficira kome je flašom razbijena glava, dok je drugom metalnim objektom polomljen nos.

Povod za ovaj izliv besa bila je glasina da je policija juče u toku dana upucala jedno dete, ali je zapravo istina da je u crnačkoj četvrti Inglvudu upucan 20-godišnjak sa bogatom kriminalnom prošlošću koji je otvorio paljbu na policiju i zatim bio ranjen i smešten u bolnicu, gde se nalazi van životne opasnosti. Čini se, na posletku, da je rulja samo tražila izgovor da uradi ono što je uradila, vandalizuje grad i natrpa u džepove i gepeke automobile sve što je usput mogla da ukrade.

DOKAZ: Pištolj kojim je na policiju pucao 20-godišnji kriminalac

Treba istaći da masa, iako je povod za okupljanje bilo “policijsko nasilje na rasnoj osnovi” nijednog trenutka nije skandirala niti protestvovala, već je pravo iz automobila krenula u pljačku.

Ludilo je otišlo toliko daleko da su pojedinci automobilima razbijali izloge da bi mogli da ih opljačkaju, a policija je na momente izgledala nemoćno, gologlava i opremljena kao da je krenula na neki memorijalni piknik, a ne u obračun sa obesnom i, ispostaviće se kasnije, naoružanom ruljom. Naime, u ranim jutarnjim časovima, uhvaćeni u lopovluku, pojedinci su na Mičigen aveniji počeli da pucaju na policiju.

Neki gradski mostovi su podignuti a tuneli su zatvoreni, dok je policija pokušala da povrati kontrolu nad situacijom.

Gradonačelnica Lori Lajtfut, verovatno najodgovornija osoba za nasilje koje je proteklih meseci preplavilo Čikago, jutros je ove događaje prvi put od početka nasilnih demonstracija nazvala pravim imenom – “neposredim kriminalom” koji, po njenim rečima, nema nikakve veze sa mirnim protestima.

Gradonačelnica je i ovoga puta iskoristila priliku da prozove predsednika SAD Donalda Trampa i da poruči kako Čikagu “ne trebaju federalne trupe kako bi mu pomogle da se izbori sa kriminalom i nasiljem” koje je eskaliralo otkakao su grupe poput Antifa-e i Black Lives Matter preuzeli kontrolu nad demonstracijama posle smrti Džordža Flojda.

https://twitter.com/SarahJindra/status/1292759766431936513

„Ovo nije bio organizovani protest. Ovo je bio incident čistog kriminala. Ovo je bilo nasilje nad našim policajcima i nad našim gradom“, rekao je čikaški načelnik policije Dejvid Braun novinarima.

On je istakao da su jedan pripadnik obezbeđenja i jedan civil u kritičnom stanju u lokalnoj bolnici nakon što su upucani tokom pljačke, i dodao da je u masi pronađeno ukupno pet pištolja.

“Odbijam da dozvolim da se tim kukavičkim akcijama drži naš grad kao taoce. Naredio sam detektivima da pregledaju snimke visoke razolucije na kojima se vide osumnjičeni i njihova vozila sa mesta pljačke, što znači da će biti još hapšenja.” rekao je Braun.

On se, odgovarajući na pitanja novinara, požalio kako je policija u protekla tri meseca uhapsila mnogo kriminalaca i izgrednika, od kojih većina kasnije nije procesuirana, oslobođeni su a optužbe protiv njih su odbačene, što je stvorilo sliku u javnosti da “mogu nekažnjeno, bez posledica, da čine kriminalna dela”. Gradonačelnica Lajtfut nije reagovala na ove reči načelnika policije.

Čikaška “kristalna noć”, kako su je pojedinci na društvenim mrežama nazvali zbog činjenice da je centar grada jutros bio pokriven polupanim staklom iz razbijenih izloga, nije bila usamljena.

Širom Amerike juče je u nekoliko velikih gradova, poput Sijetla i Portlanda, organizovane demonstracije koje su se pretvorile u nasilje i bezakonje, a sve je koincidiralo sa šestogodišnjicom smrti Majkla Brauna, 18-godišnjeg Afroamerikanca koga je nakon fizičkog sukoba sa više metaka ubio policajac u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa.

Izvor: Mediji/Serbian Times Foto: Getty Images

YOU MAY LIKE