Connect with us

Balkan

OVDE JE KRŠTEN NIKOLA TESLA, “IZUMITELJ” 20. VEKA: Crkva u Smiljanu ponovo će zasijati, nakon što je opljačkana i srušena!

Published

on

Počeli su radovi na oslikavanju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu u Hrvatskoj. Crkva u kojoj je kršten jedan od najvećih svetskih umova, naučnik i pronalazač Nikola Tesla, oštećena je i opljačkana u poslednjem ratu.

Drveni hram u Smiljanu i 17 srpskih kuća pominju se u sačuvanim dokumentima iz 1697. godine, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram podignut je na njegovim temeljima, po odobrenju carice Marije Terezije. , a osveštan je 1765. godine.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služio je i srpski prota Milutin Tesla, erudit koji je u tom kraju bio poznat po veličini svoje biblioteke, a ponajviše po inspirativnim besedama i izuzetnim novinskim člancima.

Sin Nikola je u ovom hramu kršten 1856. godine, kao tromesečna beba, u oktobru. Svi dostupni izvori ukazuju da je Nikola Tesla voleo da detinjstvo i ranu mladost provodi u ovoj crkvi i očevoj biblioteci.

Danas u Smiljanu nema više potomaka ove velike porodice, o čemu svedoče knjige, u grobovima je zbog ustaškog pogroma stradalo 119 Srba sa prezimenom Tesla.

U Smiljanu i okolnim zaseocima pred Drugi svetski rat živelo je 620 Srba, a njih 558 ustaše su na zverski način ubile. Među njima je bilo 74 dece.

Crkva je srušena, obnovljena je tek 1986. godine.

Ubijeno je i dvadeset Srba iz Smiljana, među njima i par staraca koji su preživeli ustaške likvidacije u Drugom svetskom ratu.

U poslednjem ratu u Hrvatskoj, koji se završio progonom 250.000 Srba, uništena je i crkva u kojoj je kršten čovek čovek koji je svojim izumima zadužio čovečanstvo.

Svi retki povratnici u Smiljan danas žive pored Crkve Svetih aposotla Petra i Pavla, koja je obnovljena 2006. godine, a tada je izrađenikonostas od hrastovine sa ikonama koje su rad sestrinstva manastira Bogorodice Trojeručice iz Šibenika..

Glavni freskopisac obnovljene crkve, sa blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

Danas u crkvi u kojoj je kršten srpski genije, „čovek koji je izumeo 20. vek“ Nikola Tesla, služi gospićko-smiljanski paroh jerej Dragan Mihajlović.

Izvor: The British Serb Magazin Foto: Wikipedia

Advertisement